News Flash:

Diferite fatete ale urgentei în medicina dentara

2 Decembrie 2011
2866 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Afectiunile dentare reprezinta o patologie importanta atât pentru starea generala a organismului, cât si pentru insertia pacientului în societate, tinând cont de exigentele ce domina estetica actuala. Suntem obisnuiti sa asociem urgenta în medicina dentara cu durerea care nu lasa pacientul sa doarma noaptea sau cu tumefierea ce deformeaza armonia faciala.

Caria simpla, adica pierderea de substanta limitata la nivelul unui dinte, este o urgenta, deoarece evolueaza spre formele dureroase, care cedeaza în prima etapa la medicatie, dupa care durerea devine intensa, insensibila la antalgice. Tratamentele stomatologice trebuie sa debuteze cu abordarea cariilor simple. În cea mai mare parte a cazurilor, practicianul se confrunta deja cu un întreg areal de complicatii, reprezentate de diferitele forme de afectare pulpara (pulpite) sau de interesare a apexului dintelui (parodontite), ambele forme fiind caracterizate de pusee dureroase intense, insuportabile, iradiante.

O alta situatie frecvent întâlnita o constituie prezentarea pacientului la medicul stomatolog în stadii avansate ale patologiei orale, când procesele infectioase au depasit zonele localizate în jurul dintelui, invadând tesuturile moi, în aceasta situatie având edem sau supuratii întinse, ce impun prezentarea de urgenta în serviciile de chirurgie oro-maxilo-faciala.

Prezenta tartrului la nivel dentar reprezinta, de asemenea, o urgenta deoarece, pe lânga aspectul inestetic, conduce la retractie gingivala, dintii apar dezgoliti, radacina este expusa mediului oral, ceea ce confera sensibilitate pâna la durere; ulterior, apar celelalte fenomene specifice bolii parodontale, respectiv mobilitatea dintelui, soldata cu extractia acestuia din pricina pierderii suportului osos.

Starea de edentatie se caracterizeaza prin pierderea unuia sau mai multor dinti ca urmare a netratarii la timp a cariilor, a bolii parodontale urmate de extractia dintilor. Pierderea unui singur dinte reprezinta o urgenta din cauza consecintelor reprezentate de migrarea dintilor vecini sau antagonisti în plan orizontal, vertical si oblic, atragând modificari privind pozitia, ce pot duce la fenomene dureroase la nivel articular, dificultati în protezare, presupunând un numar mai mare de manopere pentru restabilirea unei situatii clinice normale ce poate fi protezata.

În ultimii ani, medicina dentara a facut progrese remarcabile, obisnuindu-ne cu exigente functionale si estetice ce transforma o simpla protezare într-o reala reconstructie în domeniul artei, fara ca ochiul sa deceleze artificiul.

Variantele terapeutice actuale indica aplicarea de implanturi, substitute dentare realizate din titan sau zirconiu, alternativa nemetalica ce exclude prepararea dintilor vecini, bineînteles dupa o evaluare atenta clinica si paraclinica a cazului. Totusi, atitudinea fireasca a unei societati moderne este ca pacientul sa se prezinte la cabinetul de medicina dentara de la primele leziuni, care pot fi interceptate în stadii incipiente, pornind tratamente simple, pâna la tehnici de vârf din teritoriul medicinei dentare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

afectiunile dentare patologie dinte parodontite medicul stomatolog
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1820 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022651 (s)