Eveniment-Social

Paianjenul Oproiu

Publicat: 10 nov. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Paianjenul Oproiu
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:64549;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Dupa o reteta simpla „da tunul si fugi”, familia afaceristului Vasile Oproiu tepuieste statul cu zeci de miliarde lei •O soarta asemanatoare au avut-o si o mare parte dintre partenerii de afaceri ai acestuia •Un imobil aflat pe strada Crisan, evaluat la cateva miliarde lei, a fost donat de familia Oproiu fiicei Cristina Toarba, pentru ca Vasile Oproiu sa scape de o eventuala raspundere personala in dosarul falimentului SC Nehoi SRL, firma pe care o detine

O imensa cladire aflata pe strada Crisan, in spatele Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, este tinta familiei Oproiu, familie stabilita la Bucuresti dupa mai multe tunuri succesive cu firmele Nehoiu SRL si International Impex SRL. Cladirea a fost donata fiicei familiei Oproiu, desi cladirea este obiectul a trei litigii. Prejudiciul adus creditorilor prin firma Nehoiu SRL depaseste suma actualizata de 22 miliarde lei (2,2 milioane lei noi). Una dintre proprietatile familiei Oproiu a fost donata, cu titlul gratuit, fiicei acestora, in mod nelegal, doar pentru a evita executarea silita. Dosarul Nehoiu, ajuns in stadiul de raspundere personala a administratorilor, in speta familia Oproiu, este motivul acestei inginerii financiare grosolane, facuta pe langa lege si chiar cu incalcari grave ale acesteia. Astfel, casa din strada Crisan, in suprafata de 2.735 metri patrati, este obiectul mai multor litigii, nesolutionate insa de instantele de judecata. Cu toate acestea, cu putin timp in urma, Viorica Oproiu, ca reprezentanta a lui Vasile Oproiu, doneaza casa chiar fiicei Cristina Toarba. In contractul numarul de autentificare numarul 1979 din data de 1 noiembrie 2005, adica in urma cu zece zile, incheiat de notarul public Nicolai Rotaru din Vatra Dornei, cele doua parti sustin in fals ca imobilul este grevata de orice sarcini. „Imobilul se doneaza liber de sarcini si declar ca nu a fost scos din circuitul civil, in temeiul vreunui act normativ de trecere in proprietatea statului, garantand pe donatara contra oricaror evictiuni totale sau partiale. Donatara intra de drept si de fapt in stapanirea imobilului din momentul autentificarii prezentului act”, se mentioneaza in documentul de donatie.

Afacerile familiei Oproiu

Doua mari firme au fost puse pe chituci de familia Oproiu, care a avut sprijinul direct al unor persoane influente. In anul 2000, Oproiu a fost implicat intr-un imens scandal care s-a lasat cu un dosar penal, cu 26 de capete de acuzare, dosar finalizat cu neinceperea urmaririi penale (NUP). Problemele au inceput de la firma International Impex SRL, firma la care au fost actionari sotii Oproiu alaturi de cetateni romani stabiliti in Germania. Asociatul din Germania a fost pagubit cu sume colosale de bani, prin faptul ca Vasile Oproiu a comandat aparatura medicala din Germania, pe care a adus-o in Romania, dar a trecut-o pe nume propriu ca investitie in unitate, desi aparatura apartinea asociatului german. In final, pentru a scapa de Oproiu, asociatul din Germania a cesionat partile sociale, in suma de aproximativ 160 mii dolari americani. Prin International Impex SRL, Vasile Oproiu a prejudiciat zeci de creditori, care se chinuie sa recupereze sumele de bani de peste cinci ani de zile. La fel ca in cazul Nehoiu, dosarul este pe cale de a fi finalizat, desi este inregistrat pe rolul Tribunalului Iasi inca din anul 1998. Odata ce dosarul a plecat de la judecatorul sindic spre Tribunal, sectia comerciala, pentru a fi decisa raspunderea personala, casa din strada Crisan, evaluata la aproximativ cinci miliarde lei, cu toate ca in actele de donatie aceasta figureaza cu 2,3 miliarde lei (230 mii lei noi).
Gelu JIREGHIE

Adauga un comentariu