News Flash:

Cum influenteaza aerul din incaperi sanatatea copilului

2 Martie 2012
2260 Vizualizari | 0 Comentarii

Copii, mai ales nou-nascutii trebuie protejati de poluantii in aer liber: emisiile de la automobile, dioxidul de sulf (gaz incolor, emis de centralele termoelectrice si de industrie) si de smog- acestia sunt recunoscuti ca factori de risc potential de astm si bronsita la copii.

Factorii poluanti din locuinte
Studiile arata ca nici in casa, copiii nu pot fi protejati suta la suta. In primii ani de viata, copii petrec 80-90% din timp in incaperi inchise. Sunt numerosi factori poluanti in casele noastre. Iata cativa si cum influenteaza sanatatea copiilor:

1. Compusii organici volatili
Provin  din diverse surse: materiale de constructii, produse casnice, produse de curatenie sau activitati umane. Concentratia de COV este semnificativ mai ridicata in camere proaspat vopsite, dar acesti compusi sunt emisi si de produsele de curatenie.

Studii inca din 1997 din Germania au aratat ca expunerea la emisii din vopsele lavabile e strans legata de aparitia problemelor de astm la copii dar si de reactii inflamatorice la caile respiratorice ale adultilor.

Un alt studiu a aratat ca unele imbolnaviri respiratorii la copii de varsta prescolara se afla in legatura stransa cu expunerea lor la emisii din perioada prenatala.

Studiul LARS din Germania, publicat de International Journal of Hygiene and Environmental Health (Jurnalul International de Igiena si Sanatate a Mediului), a analizat influenta expunerii la substate chimice in locuinte asupra sanatatii copiilor, pe durata primilor ani de viata.

475 copii de varsta prematura si copii cu factori de risc alergic au fost selectati din generatia 1995/1996 in orasul Leipzig, Germania. Parintii lor au fost rugati sa completeze cate un chestionar mai detaliat in momentul nasterii si cate un chestionar la zilele de nastere a copiilor de 1 si 2 ani.

Chestionarul viza legatura intre imbolnaviri / sau simptome respiratorice si expunerea copiilor la pericolele din aerul din incaperi (incluzand emisiile venite din vopsele, podele si cauzate de fumat), in momentul nasterii, la varsta de 6 luni si la 1 an.

Au fost luate si probe fizice din aerul dormitoarelor copiilor. O mixtura de 25 de compusi organici volatili (COV) a fost masurata in dormitoarele copiilor prin intermediul esantionarii pasive, pe o durata de 4 saptamani dupa nastere.

Informatille din chestionare, legate de zugraveli interioare, covoare si fumat au fost comparate cu masuratorile de COV din apartamente Conform studiului, 67 % dintre pariti au declarat ca au efectuat lucrari de reabilitare a locuintei, in timpul sarcinei.  37 % dintre ei au cumparat covoare noi, 52 % au cumparat mobilier nou, iar 48 % dintre apartamente au fost proaspat revopsite. 26 % dintre parinti fumeaza si 40 % detin animale de companie.

Rezultate: S-a constatat o crestere a riscului de infectii pulmonare la copiii cu varsta de 6 saptamani, daca au avut loc lucrari de renovare, sau de refacere a pardoselii in urma zugravitului in timpul sarcinii. Renovarea locuintei la copii cu varsta de pana la un an, are si ea o majora influenta negativa asupra sanatatii.

2. Fumul de tigara
Este sursa cea mai importanta de contaminare a aerului din interior. Expunerea bebelusilor la fumul de tigara in perioada pre si postnatala conduce (sau cel putin creste riscul) la imbolnaviri la nivelul cailor respiratorice, chiar in primii ani de viata.

3. Covoarele si materialele de ambalaj
Unele analize au aratat ca calitatea aerului poate fi influentata negativ si de covorul sau chiar de materiale de ambalare.

Sursa: mamicamea.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1660 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036998 (s)