News Flash:

Cariile la copii, pericol pentru sanatatea orala a viitorului adult

29 Februarie 2012
1982 Vizualizari | 1 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Sanatatea orala a copilului este deosebit de importanta pentru statusul viitorului adult. Un aspect incontestabil este acela ca micul pacient are o evolutie specifica a patologiei orale, acesta netrebuind tratat ca un adult în miniatura.

În perioada dintilor de lapte este foarte important sa fie detectate la timp cariile, intrucat acestea au o evolutie rapida, generând complicatii la nivel pulpar. Orice complicatii ale cariilor de tip inflamator sau purulent conduc la o resorbtie radiculara accentuata, ceea ce determina pierderea prematura a dintilor de lapte.

Nerespectarea secventei de eruptie a dintilor permanenti duce la o serie de anomalii dentare, deoarece spatiul îngustat directioneaza aparitia pe arcada a dintelui permanent într-o pozitie incorecta. Efectele negative sunt în cascada, astfel pozitia incorecta pe arcada a dintilor permanenti atrage tulburari ocluzale, ce se vor permanentiza odata cu maturizarea copilului.

Un alt aspect întâlnit în practica stomatologica este reprezentat de faptul ca foarte multi parinti confunda molarul permanent, ce erupe la 6 ani, cu dintii de lapte, ignorând cariile aparute, prin prisma viziunii ca dintii de lapte, oricum, vor fi înlocuiti.

Acest concept trebuie anulat, deoarece mediul cariogen din perioada dintilor de lapte, coroborat cu obiceiurile de igiena orala deja deprinse, se poate rasfrânge negativ si asupra dintilor permanenti.

În ceea ce priveste molarul prim permanent, ce apare la 6 ani, acesta este denumit de specialisti "regina ocluziei dentare", datorita rolului extrem de important pe care îl are în stabilizarea principalelor repere ale ocluziei dentare, respectiv tipul de rapoarte stabilite între cele doua maxilare.

Atentia la detectarea precoce a cariilor, colaborarea cu medicul stomatolog, modelarea comportamentului copilului în ceea ce priveste igiena orala sunt premise esentiale pentru un nivel optim de sanatate orala a viitorului adult, iar parintii au un rol esential în acest sens.

Nivelul educational al parintilor în ce priveste prevenirea afectiunilor orale la copil este deosebit de important, în vederea interventiei la timp, evitând complicatiile patologiei orale ce au impact negativ asupra dezvoltarii armonioase a copilului. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sanatatea orala dintilor cariile medicul stomatolog
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Evgeniy  | #439
Emil Boc e un adevarat Mic ttarat de murphologie aplicata . Si cel mai bine la el se aplica legea care zice ca Ce incepe prost se sfarseste si mai prost .Am facut o selectie a ce a facut domnul Emil Boc, Primul-Ministru al Romaniei, in materie constitutionala (lista completa, impresionanta, am scos-o pe al meu blog):- Preda Dreptul constituţional- Doctorand een drept constituţional- Scrie lucrari publicate een străinătate- Scrie lucrări publicate een volum- Scrie articole de specialitate- Sustine conferinţe şi comunicăriCu toate astea, isi incepe mandatul cu o Ordonanta de urgenta (primul act semnat in calitatea de Prim-Ministru al Romaniei) ce cade la Curtea Constitutionala. Si isi termina mandatul cu un act ce are aceeasi soarta. Iar in 10 luni de mandat aduna 5 astfel de performante.As rade, dar ma podideste plansul!
Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2006 (s) | 34 queries | Mysql time :0.049479 (s)