Eveniment-Social

Au fost stabilite preturi maximale la tigari

Publicat: 07 nov. 1999
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au fost stabilite preturi maximale la tigari
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:7283;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Ordonanta de Urgenta 166/29 octombrie 1999 prevede stabilirea preturilor maximale pentru tigarile importate sau produse in tara •Tigarile comercializate in baruri sau restaurante se supun aceluiasi regim •Desi ordonanta este aplicabila din momentul publicarii ei, Garda Financiara acorda o „perioada de gratie” comerciantilor

Ordonanta de Urgenta 166 a Guvernului Romaniei, publicata in Monitorul Oficial din data de 29 octombrie, prevede instituirea de preturi maximale pentru tigarile comercializate pe teritoriul tarii. In textul ordonantei, care modifica si completeaza dispozitiile OG 82/1997, apar si precizari legate de formularele cu regim special si de soarta tigarilor confiscate. Lacunele ordonantei sint legate de „saracia” prevederilor legate de contraventiile aplicate in cadrul nerespectarii legii. Cei responsabili cu aplicarea efectiva a OG 166 au fost astfel nevoiti sa faca diverse corespondente de sanctiuni cu alte acte normative conexe pentru a acoperi diversitatea de cazuri potentiale.
Articolul 9, in noua forma, prevede ca „pentru tigarete, indiferent de provenienta si de calitatea acestora, se datoreaza la bugetul de stat o acciza specifica (…) la care se adauga o cota procentuala aplicata asupra preturilor maxime de vinzare cu amanuntul declarate”. Preturile maxime de vinzare cu amanuntul in vigoare sint obligatorii pentru toti agentii autorizati sa comercializeze tigarete si nu pot fi depasite. Se asteapta ca, in prima faza, marea majoritate a comerciantilor sa stabileasca preturile de vinzare la limita permisa de lege, urmind ca ultimul cuvint sa-l aiba concurenta. Interesant este faptul ca aceste preturi maximale sint valabile si in cazurile restaurantelor, desi activitatea acestora este o mixtura intre vinzarea cu amanuntul si prestarea de servicii. Prevederile ordonantei impun aplicarea taxelor aferente prestarii de servicii doar in cazul activitatilor desfasurate in regie proprie, comercializarea tigarilor iesind din aceasta sfera. E de asteptat, deci, ca preturile tigarilor comercializate in baruri si restaurante sa scada pina la limita precizata de lege.

Tigarile confiscate vor fi distruse

In cazul nerespectarii noilor prevederi, comerciantilor li se vor aplica amenzi, marfurile (sau veniturile realizate) urmind sa fie confiscate. De asemenea, exista riscul retragerii autorizatiei de comercializare a tutunului si a produselor din tutun. Spre deosebire de prevederile legislative anterioare, care ofereau posibilitatea valorificarii marfurilor confiscate, OG 166 impune distrugerea acestora pe cheltuiala producatorilor. Desi, la prima vedere, aceasta modificare va produce diminuarea veniturilor bugetare, Florin Gavril, comisar sef adjunct al Garzii Financiare a apreciat ca aceasta pierdere poate fi compensata de cresterea veniturilor din taxe, impozite si accize.
In privinta formularelor fiscale cu regim special, noua ordonanta anuleaza facturile speciale impuse de OG 50 privind bauturile alcoolice, cafeaua si tutunul. Principala ratiune care a stat la baza acestei decizii a fost functionarea defectuoasa a sistemului existent pina acum, Imprimeria Nationala nefiind capabila sa furnizeze suporturile la momentul emiterii ordonantei 50. Destinatia acestor formulare speciale este din nou defavorabila comerciantilor. Acestia sint obligati sa inventarieze vechile formulare aflate in stoc si sa le predea Imprimeriei Nationale pentru a fi distruse, fara nici o despagubire. Noile facturi, valabile pentru producatorii autohtoni si importatori, sint reproductibile si pe sistemul informatic al agentilor economici, conditia fiind raportarea numerelor de identificare la Imprimeria Nationala. Apreciind ca aceasta ordonanta reprezinta o adaptare la legislatia europeana, Florin Gavril, comisarul sef adjunct al Garzii Financiare, a declarat: „Desi ordonanta este aplicabila din momentul publicarii ei, vom acorda doua-trei zile pentru popularizarea ei. In conditiile existentei legii, eroarea de drept – invocarea necunoasterii legislatiei – nu inlatura raspunderea. Insa foarte multi agenti economici, in special cei „mici”, nu sint la curent cu noile prevederi. In cadrul Garzii Financiare, noi am efectuat o pregatire a comisarilor privind modul de aplicare a sanctiunilor, dar astfel de sanctiuni vor fi operate doar incepind cu saptamina viitoare. In prezent, comisarii care efectueaza controale cu alta tematica au si sarcina de a informa agentii economici cu privire la OG 166″.
Alec DANILA

Adauga un comentariu