News Flash:

6 calitati ale persoanelor supradotate

18 Octombrie 2011
4676 Vizualizari | 0 Comentarii

Exista calitati inascute pe care unii, foarte putini, le au, iar altii, foarte multi nu. La olimpiade si la alte concursuri, nu odata, participantii au socat prin extraordinara lor tinere de minte, capacitatea de a efectua rapid un calcul, de a reproduce un sunet, de a obtine performante sportive. Iata cateva calitati ale persoanelor supradotate, potrivit infoniac.ru: 

1. Auzul perfect
Despre multi, spunem ca au "ureche muzicala", atunci cand reusesc sa redea corect o melodie, sau sa reproduca o nota, repetata dupa un instrument. Cei care au cantat sau canta la cor stiu ca, daca nu li se da "tonul", nu pot canta.

Exista insa persoane care stiu sa cante corect nota "din prima", fara sa primeasca, de undeva, un "ton". Unele studii facute in SUA arata ca aproximativ 3% din populatie este format din persoane cu asemenea calitati inascute, iar 8% dintre ei ajung muzicieni profesionisti.

Alte studii, elaborate in conservatoarele de muzica din Japonia, au aratat ca 70% din muzicienii profesionisti japonezi au auzul perfect. Ei au demonstrat ca asemenea tip de auz este mai frecvent la persoanele care vorbesc unele limbi orientale "cantate": mandarina, un dialect chinez, vietnameza, japoneza.

Tot japonezii au constatat ca auzul perfect este mai frecvent la nevazatori, dar si la persoanele care sufera de autism.

2. Ecolocatia
Aceasta calitate, foarte rara la om, este frecventa la lilieci: ei zboara perfect pe intuneric si, fara sa vada, "simt" eventualele obstacole, pe care le ocolesc.

Cum simt? Liliecii emit un sunet de inalta frecventa (imperceptibil pentru noi) si, receptionand ecoul acestuia, apreciaza distanta fata de obstacol.

Printre oameni, cazurile sunt extreme de rare. Exista totusi - indeosebi printre nevazatori - persoane care receptioneaza ecoul zgomotului produs cand lovesc o piatra cu bastonul, sau cand bat din palme.

Ei pot preciza distanta fata de care se gaseste obstacolul. Oamenii de stiinta sustin insa ca liliecii, al caror comportament a fost indelung studiat, sesizeaza nu numai distanta, ci si forma obiectului, natura lui, ba chiar si densitatea.

3. Sinestezia
Este un fenomen extrem de rar, concretizat in aceea ca stimularea unor canale ale sistemului nervos duce automat la desteptarea altor canale, cu care au fost asociate.

Concret, daca o persoana a reusit sa asocieze litere, cifre sau simboluri cu anumite culori care i-au fost aratate simultan (de exemplu, i s-a aratat frecvent scris cu rosu numarul 3,14159, reprezentand faimosul "pi" scris cu cinci zecimale), la vederea culorii, simbolul ii vine automat in minte aidoma. Respectiv, numarul "pi", tot cu cinci zecimale.

Cercetatorii amintesc cazul unor personalitati de seama, sinesteziste: scriitorul Vladimir Nabokov, compozitorul Olivier Messian si cercetatorul Nicolae Tesla.

4. Eidetismul
Eidetismul este o forma accentuate a memoriei vizuale. O anumita memorie vizuala o avem cu totii. Stim din facultate ca e mai usor sa retii imaginea formulelor matematice, decat succesiunea simbolurilor.

Dar exista, in acest caz, recorduri uluitoare. Presa nipona a relatat cazul japonezului Akira Haragucki, care, numai datorita memoriei sale vizuale, putea sa-si aminteasca numarul "pi" cu 100.000 zecimale.

5. Fenomenul calculator
Este indeobste cunoscut faptul ca exista oameni, capabili sa faca operatiile matematice mental mai repede decat altii. Pana la aparitia calculatorului electronic, ei se luau la intrecere cu calculatoarele mecanice, uimindu-i pe cei din jur. Calitatea este inascuta, nu se invata, iar prin scolarizare ajunge numai sa se perfectioneze. 

6. Tetracromatismul
Oamenii obisnuiti sunt tricromatici, respectiv reusesc sa obtina cele 100 gradatii de culoare la care suntem sensibili, pornind de la trei culori ale spectrului: rosu, verde si albastru. Pe aceasta baza, creierul nostru poate combina culorile, obtinand maximum 1 milion nuante distincte.

Tetracromatristii, reusesc sa vada si a patra culoare de baza a spectrului: ultravioletul. Pornind de aici, creierul lor poate combina culorile, obtinand pana la 100 milioane nuante.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

auzul perfect ecolocatia sinestezia eidetismul fenomenul calculator
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1642 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020969 (s)