News Flash:

Combinatiile de medicamente, alcool si alimente care te distrug

7 Martie 2013
4770 Vizualizari | 0 Comentarii
Efectul pilulelor contraceptive poate fi diminuat de anumite medicamente, in timp ce unele antibiotice il pot creste. Si interferentele intre alimente si medicamente sunt extrem de multe, asa ca nu uita sa intrebi doctorul daca este cazul sa eviti anumite produse in timpul unui tratament. Mare atentie la combinatia alcool-medicamente
Contraceptive fara efect
Medicamente banale precum fenobarbitalul care se iau concomitent cu contraceptivele orale le anuleaza efectul, in vreme ce altele (spre exemplu metronidazolul sau eritromicina) le pot creste efectul. Pe de alta parte, contraceptivele pot modifica actiunea altor medicamente. Pilulele sunt metabolizate in organism prin intermediul unei enzime (numite in termeni medicali CYP3A4). Unele medicamente cresc activitatea enzimei respective si se numesc medicamente inductoare enzimatice, altele scad activitatea acestei enzime si se numesc medicamente inhibitoare enzimatice. Medicamentele inductoare enzimatice grabesc eliminarea contraceptivelor orale din organism fiindca creste metabolizarea lor ceea ce le scade eficacitatea. Asta inseamna si un risc mai crescut de sarcini nedorite.
Cortizonul scade efectul pilulelor
Printre cele mai utilizate si cunoscute medicamente care scad efectul pilulelor sunt unele antiepileptice (carbamazepina, fenitoina, fenobarbital, primidona), unele antireumatice (fenilbutazona), unele antibiotice antituberculoase (rifampicina) sau medicamentele cortizonice. Este poate util de mentionat ca o parte dintre aceste medicamente se folosesc si in alte scopuri decât cele amintite mai sus. Spre exemplu carbamazepina si fenitoina pot fi utile uneori pentru tratamentul unor nevralgii in timp ce fenobarbitalul poate fi utilizat uneori ca hipnotic.
Medicamentele inhibitoare enzimatice, in schimb, ingreuneaza eliminarea contraceptivelor orale din organism ceea ce le creste eficacitatea terapeutica dar, uneori, creste si riscul aparitiei unor efecte nedorite. Printre cele mai cunoscute medicamente care cresc efectul pilulelor se numara unele antiulceroase (cimetidina, ranitidina, omeprazol), antibiotice (eritromicina, claritromicina, trioleandomicina), medicamente antifungice (metronidazol, miconazol, ketoconazol, fluconazol, itraconazol). Si antidepresivele moderne (fluoxetina) si multe medicamente utilizate in tratamentul HIV-SIDA (delavirdina, indinavir, nalfinavir etc.) genereaza acelasi neplaceri.
Tetraciclina nu se ia concomitent cu lactatele
Pe de alta parte, si interferentele dintre alimente si medicamente sunt extrem de multe. Asa ca este preferabil ca la fiecare medicament pe care trebuie sa-l luati, sa nu uitati sa intrebati medicul daca trebuie sau nu sa faceti si o modificare in regimul alimentar.
Unele antibiotice (in special tetraciclinele) nu este bine sa fie combinate cu laptele sau diverse produse lactate. In combinatie cu ionii metalelor grele cum ar fi calciul, magneziul, aluminiul, aceste tetracicline formeaza ceea ce se cheama in termeni medicali chelati neabsorbabili, care  le scade eficacitatea. Nu este bine sa se combine tetraciclinele cu iaurt, lapte, brinza, cu medicamente antiacide, cu produse pe baza de fier. Daca este neaparat nevoie sa se administreze ambele preparate (si medicamentul si alimentul) este bine sa se lase o pauza de doua ore intre ele. Este bine de stiut ca tetraciclinele produc iritatie gastrica iar laptele si antiacidele combat aceasta iritatie asa ca se pot consuma fara probleme, insa fara a fi administrate impreuna.
Efectul diureticelor, accentuat de cafea
Cafeaua este un diuretic si un stimulant psihomotor, asa ca are si rolul de a asigura un plus de efect diuretic medicamentelor diuretice, ceea ce face sa existe riscul unui efect prea accentuat. In cazul tuturor medicamentelor deprimante ale sistemului nervos  (benzodiazepinele, anxioliticele, somniferele de orice fel nu neaparat barbituricele), cofeina, prin efectul ei stimulant al sistemului nervos central, antagonizeaza efectul sedativ. Asa ca intr-o astfel de situatie, trebuie optat ori pentru stimularea sistemului nervos central cu cofeina, ori pentru  reprimarea activitatii sistemului nervos central cu barbiturice, sedative, trachilizante. Aceste medicamente si cafeaua nu trebuie consumate impreuna pentru ca se antagonizeaza reciproc si nu mai au nici un efect.
Alcool si peniciline
In cazul combinatiei dintre medicamente si alcool, reactiile adverse care pot rezulta sunt extrem de complexe. O problema o reprezinta faptul ca alcoolul face ineficiente unele medicamente, spre exemplu penicilinele. Luate cu alcool, acestea nu mai trateaza boala, explica specialistii. Pe piata, exista foarte multe peniciline (nu numai cele care se pot cumpara sub aceasta denumire). Mai precis alcoolul interfereaza cu Penicilina G, Penicilina V, Ampicilina, Amoxicilina, Oxacilina, Dicloxacilina, Cloxacilina si nu genereaza probleme la antibiotice care nu sunt de tippenicilinic precum tetracicline, cloranfenicol, eritromicina, gentamicina, kanamicina etc.
Somniferele nu se combina cu alcoolul
Pe de alta parte, alcoolul potenteaza efectul sedativ, asa ca nu trebuie asociat la nici un medicament care are efect sedativ, asta insemnând sominifere, hipnotice, tranchilizante, sedative, antiepileptice etc. Combinatia alcool-sedative poate genera accidente de masina, de munca, scade timpul de reactie al celor care le folosesc, persoana respectiva se imbata mult mai usor daca consuma alcool sub influenta acestor medicamente decât daca consuma alcool in afara acestor medicamente. Pe piata sunt foarte multe medicamente sedative nu numai cele pe care le numim asa, spre exemplu si unele antihipertensive au efect sedativ.
Nu beti cu paracetamol
Medicamentele toxice pentru inima, ficat, sistemul nervos central nu trebuie nici ele  asociate cu alcoolul. Alcoolul este toxic iar toxicitatea lui se manifesta in special la alcoolicii cornici, in principal pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru stomac, pentru inima. Asa ca toate medicamentele care prezinta toxicitate pentru aceste zone ale corpului, nu trebuie asociate cu alcoolul pentru ca, in mod firesc, creste riscul aparitiei acestor efecte toxice. Este si cazul paracetamolului, care luat in doze foarte mari este toxic pentru ficat, in consecinta combinatia alcool – paracetamol trebuie evitata. (sursa: doctorulzilei.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

medicamente antibiotice alimente tratament alcool-medicamente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1726 (s) | 23 queries | Mysql time :0.042943 (s)