News Flash:

Combinatii alimentare compatibile si incompatibile

14 Decembrie 2011
4331 Vizualizari | 0 Comentarii

Unul din factorii cei mai importanti pentru asigurarea unei nutritii sanatoase si echilibrate este compatibilitatea alimentelor consumate la aceeasi masa. Alimentele incompatibile vor determina o digestie dificila, provocand in intestine fenomene de putrefactie si fermentatie si perturband asimilatia compusilor esentiali unei bune functionari a organismului.

Un sfat de baza este ca proteinele, grasimile si glucidele nu sunt compatibile, dar fiecare in parte se combina foarte bine cu legumele. De exemplu, o masa care contine peste si legume este o combinatie buna. Nu le amestecati cu cartofi sau porumb deoarece acestea sunt glucide si nu pot fi incluse in categoria legume. Iata care sunt combinatiile alimentare compatibile si incompatibile:

1. Combinatia acizi-glucide
Acizii distrug amilaza salivara, enzima care descompune glucidele, inclusiv acizii din fructe si din felurite tipuri de otet. In cazul acestei combinatii, fructele sunt retinute pentru o perioada mai lunga in stomac si fermenteaza.

2. Combinatia proteine-glucide
Aceasta combinatie este una dintre cele mai des intalnite. Trebuie sa retineti faptul ca amilaza salivara este distrusa in stomac in mediul cu nivel ridicat de aciditate. Digestia proteinei necesita un mediu acid, iar glucidele un mediu neutru. De asemenea timpul necesar digestiei proteinelor si glucidelor variaza. Astfel, va exista o discrepanta care va duce la indigestie.

3. Combinatia proteine-proteine
Mai multe feluri de proteine necesita perioade diferite de timp si enzime diferite pentru a fi digerate. Atunci cand o proteina este combinata cu o alta, digestia devine dificila.

4. Combinatia acizi-proteine
Pepsina, enzima necesara in processul de digestie a proteinei este activa numai in prezenta unui acid si anume acidul hidroclorid. Alti acizi, inclusiv cei din fructe, distrug aceasta enzima. Atunci cand mancam fruct si proteina, fructul va fi tinut in stomac pana la finalizarea digestiei proteinei, ducand astfel la fermentatia fructului.

Exista o exceptie la aceasta regula - proteine cum ar fi nucile, semintele si branza, nu se descompun la fel de repede ca alte proteine datorita nivelului lor ridicat de grasimi. Fructele cu nivel ridicat de aciditate pot fi consumate impreuna cu nuci, seminte sau branza.

5. Combinatia grasimi-proteine
Grasimile impiedica secretia sucului gastric necesar digestiei proteinelor. Consumarea mai multor grasimi ingreuneaza digestia. Evitati sa combinati untul, uleiurile, avocado, si smantana cu proteine, de exemplu sosurile cremoase care se servesc odata cu peste si carne ingreuneaza digestia.

6. Combinatia zahar-proteine
Zaharurile impiedica secretia sucului gastric necesar digestiei proteinelor. Acelasi lucru este valabil si in cazul zaharurilor din fructe si a zaharului comercial. Daca zaharurile sunt retinute in stomac vor cauza fermentatia.

7. Combinatia zahar-glucide
Atunci cand glucidele sunt combinate cu zaharuri, glucidele vor fi deghizate. Amilaza salivara necesara in digestia glucidelor nu este prezenta astfel in saliva si digestia glucidelor este impiedicata. Zaharurile vor fermenta din nou in stomac. Fainoasele si amestecul cerealelor si painii cu fructe dulci reprezinta un exemplu al acestei combinatii, care trebuie evitat.

Laptele nu se combina cu niciun aliment
Datorita continutului de proteine si grasimi, laptele nu ar trebui asociat cu nimic. Atunci cand intra in stomac, laptele se incheaga si impiedica digestia altor alimente datorita efectului izolant al cheagului. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

combinatia acizi-glucide combinatia proteine-glucide
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1595 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021233 (s)