News Flash:

Combina aceste doua legume pentru un puternic efect anticancer

26 Noiembrie 2017
661 Vizualizari | 0 Comentarii

Societatea Americana de Cancer (ACS) si Institutul National de Cancer (NCI) recomanda o dieta cu 5-10 portii de fructe si legume zilnic pentru a preveni aparitia cancerului. Sustinut de numeroase date din literatura stiintifica observationala si epidemiologica, acest concept nu a fost insa testat in studii experimentale.

Din acest motiv, un grup de cercetatori de la Universitatea din Illinois, Urbana a testat efectul unei combinatii de tomate si broccoli asupra unor tumori prostatice. STUDIUL lor a cuprins un numar de 206 sobolani ce au primit diete continand praf de rosii si broccoli, in urmatoarele formule: 10% rosii, 10% broccoli, 5% rosii plus 5% broccoli (combinatie 5:5), 10% rosii plus 10% broccoli (combinatie 10:10) , sau licopen (pigmentul ce da culoare rosiilor, cunoscut anticancerigen –  23 sau 224 nmol/g) timp de 22 saptamani. La inceputul celei de-a 5-a saptamani de studiu sobolanii au fost injectati cu celule tumorale.

Lista de alimente anti-cancer a dr. Oz

Efectul dietei cu rosii si broccoli a fost comparat cu eficienta a doua proceduri medicale: castrarea chirurgicala(cu 2 saptamani inainte de terminarea studiului) si administrarea de finasterida (5mg/kg oral, 6 zile pe saptamana, tot timpul studiului). Finasterida este un compus antiandrogenic ce actioneaza prin inhibarea enzimei numita 5-alfa reductaza si astfel impiedica transformarea testosteronului in dehidrotestosteron (DHT), o forma mai activa, ce determina cresterea mai rapida a tumorilor prostatice. Finasterida este folosit la oameni, in tratamentul complex al cancerelor de prostata.

Rezultatele studiului sunt spectaculoase. Castrarea chirugicala a redus greutatea tumorii (G) cu 62%, finasterida nu a avut efect asupra G, lycopenul a redus G cu 7 respectiv 18% in functie de doza, tomatele au scazut G cu 34%, iar broccoli cu 42%. Combinatia 10:10 a redus cu 52% greutatea tumorii. Efectele benefice ale celor doua legume sunt datorate cel mai probabil fitonutrientilor existenti in acestea: licopenul (rosie) si glucosinolati (broccoli).

Concluzia cercetatorilor a fost ca rosiile si broccoli au actionar sinergic. Combinatia celor doua legume a avut efect mai mare decat efectul fiecareia luate separat. Totdata, combinatia a avut beneficii comparabile castrarii chirurgicale a sobolanilor, fiind insa mult mai puternica decat administrarea de finasterida.  Autorii afirma ca aceste descoperiri sustin necesitatea efectuarii de noi studii clinice la om privind preventia cancerului de prostata prin dieta.

Dieta anti-cancer a dr. Budwig

Cercetatorii au afirmat ca un barbat trecut de 55 de ani, ingrijorat in privinta adenomului si cancerului de prostata ar trebui sa consume mai multe legume zilnic. Beneficiile ar aparea in cazul barbatilor la un consum estimat de 300 de grame de broccoli si 500 de grame de rosii crude zilnic. Sosul de tomate sau pasta de tomate sunt si ele eficiente, iar cantitatea rezonabila : 200g sos de tomate sau 100 g de pasta tomate zilnic. Studiul arata ca este mai bine sa consumam legume si fructe proaspete (rosii, broccoli), comparativ cu unele componente (licopen) ale acestora sub forma de suplimente nutritionale.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dieta aparitia cancerului tumori prostatice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2780 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019249 (s)