News Flash:

Coltisorul sau planta durerilor abdominale

10 Februarie 2017
1193 Vizualizari | 0 Comentarii
Coltisorul (Cardamine bulbifera) creste in locuri umbroase, in paduri,  pe langa paraie sau in tufarisuri. Frunzele foarte tinere, recoltate inainte de inflorire, in martie-aprilie, se pot consuma sub forma de salata sau se gatesc precum spanacul. Crude, au aroma de creson si un miros usor de lamaie.

Rizomii, frunzele tinere proaspete si bulbii au un efect tonic asupra stomacului si inhiba dezvoltarea si inmultirea parazitilor intestinali. Popular, planta se mai numeste brinca, chiparus, cinichioara, dintura, rachiti. La sate, rizomul carnos al plantei, plamadit in rachiu, se folosea pentru dureri si colici asociat cu naprasnic.

Planta salbatica cu proprietati medicinale de exceptie

Plamadit cu matcuta (Geranium divaricatum) era luat de femei, ca sa aiba baieti. Compozitia chimica a coltisorului dezvaluie un bogat continut de tanin, motiv pentru care e folosit pentru oprirea diareei. O lingurita de rizom maruntit se pune in 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara.

Se pot consuma 1-2 cani pe zi. Doua lingurite de rizom uscat si maruntit, in 250 ml apa clocotita, si acoperit pentru 15 minute, ajuta in tratarea formelor mai grave ale aceleiasi afectiuni.


coltisorul cardamine bulbifera salata spanacul
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014417 (s)