News Flash:

Colitele

21 Decembrie 2011
3534 Vizualizari | 0 Comentarii

Colitele sunt inflamatii ale colonului, aparute pe fondul unor infectii (bacteriene, virale, parazitare) sau al acumularii de substante toxice, provenite din exterior prin alimentatie. Cand procesul inflamator afecteaza si intestinul subtire, atunci se numesc enterocolite. Colitele mai pot aparea si consecutiv ingestiei unor alimente, care accelereaza miscarile intestinale sau afecteaza activitatea enzimelor intestinale (fructe crude, lapte, mancaruri grase, alimente prea reci sau prea calde consumate in exces).

Colitele se pot manifesta prin dureri abdominale acute, care apar brusc, mai ales dupa mesele copioase, insotite de constipatie, balonare, senzatie de arsura epigastrica si varsaturi. Pofta de mancare scade uneori si, in unele cazuri, apare depresia. In cazuri mai grave apare diareea cu scaune frecvente amestecate, uneori, cu mucozitati, sange si puroi. Persoanele in cauza pot prezenta uneori fenomene generale de autointoxicare (cefalee, ameteli, astenie, gust amar in gura, limba saburala, afectiuni cutanate etc.). Examenul coprologic pune in evidenta, in scaun, resturi conjunctive si musculare alterate, amoniac, flora gram negativa, iar in urina urobilinogen crescut.

Cauzele de origine alimentara ale colitelor sunt: dieta necorespunzatoare si dezechilibrata din punctul de vedere al principiilor alimentare, masticatia insuficienta, alimentele alterate. Din punctul de vedere a echilibrului florei microbiene se pot distinge doua tipuri de colite: de fermentatie  si de putrefactie. Colita poate aparea si dupa abuzul de antibiotice sau dupa consumul exagerat de laxative care sunt iritante.

Examinarile paraclinice ce ajuta in determinarea cauzelor ce duc la aparitia colitelor sunt: examenul coprologic cu aprecierea volumului, consistentei, examenul calitativ si prezenta secretiilor patologice (mucus in cantitate crescuta, sange, puroi), examenul parazitologic si culturile pentru evidentierea unor eventuali agenti patogeni.

In tratamentul colitelor se incepe cu repaosul la pat si reechilibrarea organismului: evitarea surmenajului, respectarea orelor de somn, renuntarea la fumat si alcool, evitarea frigului, plimbari si miscare fizica moderata, echilibrarea activitatii nervoase si vegetative, comprese calde pe abdomen. In colita, reechilibrarea organismului include un regim alimentar adecvat, prin suplimentarea aportului de vitamine si saruri minerale. In acelasi timp se vor evita procesele de putrefactie prin restrictia de proteine, glucide si lipide, printr-un aport ridicat de fibre vegetale.

Intr-o prima faza a tratamentului sunt excluse alimentele care contin celuloza, punand colonul in repaus printr-o dieta bogata in lichide. Alimentele care contin celuloza vor fi introduse progresiv in dieta.Pentru persoanele al caror program zilnic nu permite o alimentatie echilibrata, un supliment alimentar de fibre ar fi foarte indicat. Tratament medicamentos este recomandat de medicul specialist in functie de forma bolii, etiologie, simptomatologie si starea pacientului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colitele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

5744 viz    0 com
3109 viz    0 com
4097 viz    0 com
3603 viz    0 com
3453 viz    0 com
7773 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1481 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016315 (s)