News Flash:

Clasificarea obezitatii

28 Februarie 2011
6325 Vizualizari | 0 Comentarii
Obezitatea se clasifica dupa patru criterii: 1.evolutiv, 2.diferentierea morfotipului, 3.histologic, 4.etiologic.
1. Clasificarea evolutiva. Din punct de vedere al evolutiei bolii, obezitatea se clasifica in obezitate dinamica si obezitate statica. In faza dinamica, cresterea in greutate este prezenta datorita unui bilant caloric pozitiv. Marimea castigului zilnic ponderal depinde de marimea excesului caloric. In faza statica, persoana obeza este practic stationara in greutate, iar aportul de calorii este egal cu consumul, echilibrul energetic restabilindu-se, dar la un nivel superior al greutatii corporale. In aceasta etapa, pacientul este contrariat si deprimat de faptul ca, desi nu depaseste aportul alimentar, nu slabeste. In acesta faza este neaparat necesara prezentarea la medicul specialist endocrinolog, la nutritionist si chiar la psiholog pentru a-l ajuta sa depaseasca aceste momente. 

2. Clasificarea in functie de morfotip. Aceasta inseamna modul de distributie al tesutului adipos. In functie de aspectul morfologic al persoanei obeze (morfotip), obezitatea se descrie ca androida si ginoida. Obezitatea androida se caracterizeaza prin depunerea grasimii mai ales pe partea superioara a corpului, iar obezitatea ginoida se caracterizeaza prin depunerea grasimii pe jumatatea inferioara a corpului. Obezitatea androida poate fi produsa prin exces de hormoni glucocorticoizi, iar cea ginoida prin efect estrogenic. Obezitatea androida se insoteste mult mai frecvent de complicatii metabolice (diabet zaharat, hiperlipoproteinemie - modificari ale metabolismului lipidic si al celui proteic, hiperuricemie - creste acidul uric si se poate merge pana la guta) si cardiovasculare. Obezitatea ginoida se insoteste de varice si reumatism cronic degenerativ.

Obezitatea androida apare de regula la adulti si este de regula hipertrofica (numar de celule grase normal, dar cu dimensiuni crescute), raspunzand foate bine la tratament, pe cand forma ginoida este hiperplazica (numar mai mare de celule decat normal, dar cu dimensiuni normale), se dezvolta de cele mai multe ori din copilarie si raspunde mai greu la tratament. In obezitatile mari exista unele greutati in stabilirea morfotipului si unii, la o examinare superficiala, le numesc incorect "obezitati mixte". Un ochi experimentat va recunoaste cu usurinta tipul android (cu gat scurt si gros, capul inclinat usor spre inainte, toracele si abdomenul marit, fesele inguste si tesite, extremitatile subtiri) si il va diferentia de cel ginoid (aspect aproape normal pana in talie, de unde fesele apar ca doua arcuri de cerc, continuandu-se cu coapse si gambe groase). 

3. Clasificarea histologica se face in functie de numarul de celule grase si dimensiunile lor raportate la cele normale. In functie de aceste criterii se clasifica in hipertrofice si hiperplazice. Nu putem sa afirmam ca obezitatea este de tip hipertrofic sau hiperplazic decat prin masuratori efectuate pe fragmentul de biopsie. 

4. Clasificarea din punct de vedere etiologic este cea mai utila, deoarece evidentierea agentului etiologic (cel care a dus la instalarea obezitatii) ar permite o terapie diferentiata: 
a. Obezitati endocrine date de urmatoarele afectiuni: hiperinsulinism; exces de hormoni secretati de glandele suprarenale (boala Cushing); ovare polichistice; hipotiroidie; traumatisme sau tumori ale hipotalamusului. 
b. Sindroame genetice asociate cu obezitatea. c. Sindroame rare insotite de obezitate. 
d. Obezitate prin defecte enzimatice a fost dovedita doar in experientele pe animale. e. Obezitatea de origine nedeterminata. Se cunosc doar factorii favorizanti.

Cu exceptia obezitatilor endocrine celelalte categorii (b, c, si d) sunt extrem de rare. De altfel, nici obezitatile pur endocrine nu sunt foarte frecvente. Obezitatile de origine nedeterminata nu sunt altceva decat formele comune de obezitate, in care hiperfagia si sedentarismul se reunesc in mod nefericit, pentu a determina o balanta energetica pozitiva. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

clasificarea evolutiva clasificarea histologica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1796 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014590 (s)