News Flash:

Ciroza biliara primara. Cauze si simptome

27 Octombrie 2011
7843 Vizualizari | 0 Comentarii

Ciroza biliara apare in urma obstructiei sau lezarii cailor bilare intrahepatice sau extrahepatice. Consecinta este alterarea excretiei biliare si distrugerea tesutului hepatic si fibroza care evolueaza progresiv.

Ciroza biliara poate fi:
- primitiva: se caracterizeaza prin inflamatie cronica si obliterarea prin fibroza a canaliculelor biliare intrahepatice;
- secundara: apare prin obstructia cailor bilare extrahepatice, care au calibru mai mare.

Cauzele cirozei biliare
Nu se cunoaste cu exactitate cauza cirozei biliare primitive. Deoarece este frecvent asociata cu o serie de afectiuni de natura autoimuna, cum ar fi sindromul CREST (calcinoza, fenomene Raynaud, dismotilitate esofagiana, sclerodactilie, telangiectazie) sau acidoza tubulara renala, tiroidita autoimuna se considera ca mecanismul de aparitie este imunologic.

La peste 90 % dintre pacientii cu ciroza biliara primitiva sunt detectati autoanticorpi - anticorpi antimitocondriali. In afara de acesti autoanticorpi mai pot fi identificati crioproteine si imunoglobuline M in titruri crescute. In plus exista anomalii ale complexului major de histocompatibilitate la nivelul epiteliului biliar.

Modificarile histologice observate in ciroza biliara primitiva sunt asemanatoare cu reactia grefa contra gazda care apare ulterior transplantului de ficat sau de maduva osoasa.
Aceste date argumenteaza etiologia autoimuna a cirozei biliare primitive.

Simptome
Afectiunea evolueaza progresiv si cei mai multi pacienti sunt asimptomatici o lunga perioada de timp. In aceasta perioada, pot fi diagnosticati intamplator pe baza nivelurilor crescute ale fosfatazei alacaline serice. Dintre pacientii asimptomatici, 90 % sunt de sex feminin, cu varsta cuprinsa intre 35 - 60 de ani.

Simptomul care apare cel mai precoce este pruritul, care este generalizat sau limitat initial doar la palme si la talpi. Un alt simptom important este astenia, care apare relativ precoce. Dupa un timp mai indelungat de evolutie, luni sau ani, poate sa apara icter si modificari de culoare tegumentare - melanoza, caracterizata prin inchiderea treptata a culorii zonelor expuse ale pielii.

Din cauza tulburari excretiei bilei apar modificari intestinale: steatoree si malabsorbtia vitaminelor liposolubile.

Una dintre cele mai importante vitamine liposolubile este vitamina K, care este implicata in sinteza anumitor factori ai coagularii. Deficitul de vitamina K se poate manifesta clinic prin aparitia cu usurinta a echimozelor. O alta vitamina liposolubila este vitamina D, a carei absenta poate determina osteomalacie siosteoporoza. Deficitul de vitamina A, o alta vitamina liposolubila poate cauza orbire nocturna. Lipsa vitaminei E poate cauza dermatita.

Afectarea metabolismului lipidic duce la depuneri subcutanate de colesterol:
• xantoame -depuneri la nivelul articulatiilor si tendoanelor
• xantelasme- depuneri in jurul ochilor.

Afectiunea evolueaza lent, pe parcursul mai multor ani, cu agravarea icterului, pruritului si modificarilor de culoare cutanate, pana la aparitia modificarilor caracteristice cirozei: ascita, hipertensiune portala, insuficienta hepatica. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ciroza biliara simptome
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1519 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020676 (s)