News Flash:

Ciclofosfamid, flacoane injectabile

2 Ianuarie 2012
2680 Vizualizari | 0 Comentarii

Compozitie
Flacon cu pulbere liofilizata, continand ciclofosfamida monohidrat, corespunzator la 200 mg ciclofosfamida anhidra. 

Actiune terapeutica
Ciclofosfamida este un antineoplazic facand parte din clasa agentilor alchilanti, derivati de azotiperita. In organism, se transforma prin metabolizare la nivelul microsomilor hepatici in metaboliti activi cu proprietati similare azotiperitei. Produsul este mai putin toxic decat congenerii de azotiperita si alti agenti alchilanti si este eficient atat prin administrare orala, cat si parenterala. 

Indicatii
Afectiuni mieloproliferative, limfoproliferative si neoplazme cu diferite localizari. Ca antineoplazic, este indicat in:limfoame, incluzand limfomul Burkitt; boala hodgkin; leucemii acute si cronice; mielom multiplu; micosis fungoides in stadiu avansat; tumori solide (cancere de san, cervix, plaman, ovar; neuroblastoame; retinoblastoame; sarcoame).

Contraindicatii
Insuficienta hepato-renala; leucopenia sub 3000/mm2; trombocitopenia sub 100 000/mm2; sarcina in special inprimul trimestru (potential teratogen), alaptarea, perioada de patru luni inainte de o eventuala conceptie; infectii virotice, bacteriene, fungicide, helmintiaze. 

Reactii adverse
In ordinea descrescatoare a incidentei, pot sa apara: 
Aparat reproductiv: sterilitate la ambele sexe, uneori reversibila; amenoree si fibroza ovariana; oligospermie sauazoospermie, fara alterarea libidoului. 
Aparat digestiv: greata, voma, anorexie, stomatite, mai rar dureri abdominale, diaree, colite hemoragice, care dispar la intreruperea tratamentului.
Piele: alopecie in general reversibila, totala la doze mari, pigmentari ale pielii si unghiilor, rareori eriteme. 
Sange: leucopenie, in functie de doza - valori mai mici de 2 000 celule/mm2 apar la doze initiale mari; ocazional anemie si trombocitopenie. Efectele se reduc la reducerea dozelor si inceteaza la intreruperea tratamentului. 
Aparat urinar: cistita hemoragica, uneori fatala; fibroza a vezicii urinare, reversibile la incetarea tratamentului. Infectii si diminuarea raspunsului in testele cutanate de hipersensibilizare prin efectul imunodepresor al produsului. Carcinogeneza, mutageneza, teratogeneza: neoplasme secundare urinare, medulare si limfatice pot sa apara la pacientii tratati anterior cu ciclofosfamida. 
Aparat respirator: fibroza pulmonara. Modificari metabolice: hiperuricemie prin cresterea catabolismului purinic, cresterea eliminarii sodiului si mixedem la doze mari de produs. 
Altele: rareori reactii anafilactice, cefalee, stare de oboseala. La doze mari apar modificari cardiotoxice si hepatotoxice. 

Mod de administrare
Se recomanda o stricta individualizare a tratamentului in raport cu modificarile tabloului sanguin si starea generala. Produsul se administreaza intravenos prin injectii sau perfuzii, intramuscular, intraarterial, intrapleural, intraperitoneal. Sunt de preferat caile de administrare care sa asigure transportul substantei la nivel hepatic prin metabolizare.
Dozele pentru tratamentul neoplasmelor la adulti pot fi: 2,6 mg/kg/zi, in doza unica i.v. sau 10-16 mg/kg/saptamana, in doza unica i.v. sau 20-40 mg/kg/la 10 zile sau 20 zile, in doza unica i.v. 
Terapia de intretinere se face cu doze de: 1-5 mg/kg/zi, i.v. sau oral; 3-5 mg/kg/de doua ori pe saptamana, i.v.; 10-16 mg/kg/la 7 zile sau 10 zile, i.v. 
La copii, in cazul neoplasmelor, dozele sunt: 2-8 mg/kg/zi, i.v. 
Pentru administrare se foloseste solutia continand 20-50 mg/ml ciclofosfamida obtinuta prin dizolvarea prealabila a continutului unui flacon de 200 mg in 10 ml de apa pentru preparate injectabile, solutie de glucoza 5%, solutie de ser fiziologic 0,9%. 
Atentie! dizolvarea pulberii din flacon se va face fara incalzire, prin agitare puternica, la temperatura camerei. Administrarea solutiei obtinute se face in cel mult doua ore de la preparare. Administrarea produsului se face in mono- sau polichimioterapie, sub stricta monitorizare clinica a functiilor hepatice.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

actiune terapeutica indicatii contraindicatii reactii adverse
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2992 viz    0 com
2819 viz    0 com
3307 viz    0 com
1526 viz    0 com
2525 viz    0 com
3326 viz    1 com
3265 viz    0 com
2429 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2586 (s) | 34 queries | Mysql time :0.123633 (s)