News Flash:

Chiar sunt chipsurile daunatoare?

14 Noiembrie 2016
1089 Vizualizari | 0 Comentarii
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a analizat mai multe tipuri de cipsuri care se comercializeaza pe piata. Concluziile analizelor sunt alarmante iar parintii sau cei care obisnuiesc sa consume aceste produse ar trebui sa tina cont de informatiile pe care APC le face cunoscute publicului.

Ingredientele regasite în compozitia chipsurilor  analizate sunt urmatoarele:  carne de porc pudra (0,1%), carne de vita pudra (0,02%), extract de ardei gras (0,004%), smantana acra praf (0,8%), paprika (0,01%), cascaval pudra (0,3%), extract de ardei rosu,  pudra de otet din vin, cartofi, cartofi pudra, fulgi de cartofi, glucoza afumata, ceapa pudra, rosii pudra, drojdie pudra, praf de zer dulce, lactoza pudra, grasime din lapte pudra, drojdie pudra,  zahar, faina de grau, faina de orez, marar, patrunjel, rozmarin, cimbru, busuioc, cacao pudra, extract de condiment, amidon din cartofi pregelatinizant, extract de drojdie, smantana pudra, usturoi pudra, praf de extract de drojdie, proteina vegetala hidrolizata, proteina hidrolizata din soia, ulei de palmier, ulei de rapita, ulei de floarea soarelui, maltodextrina, dextroza, branza pudra, proteine din lapte, monoglutamat de sodiu, guanilat disodic, 5 ribonucleotide disodice, inozinat disodic, acid citic, clorura de calciu, clorura de potasiu, acid tartric, acid malic, cosenila, caramel simplu, acetat de sodiu, lactat de calciu, aroma de fum si arome - nu se specifica natura lor!!!

Delicatese bizare vor inlocui chipsurile

Cu privire la ingredientele de mai sus, expertii APC Romania au formulat urmatoarele concluzii:

- 44% din sortimentele analizate contin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat în alimentatia copiilor.

- 37% din sortimentele analizate contin monoglutamat de sodiu. E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei însarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.

- 15% din sortimentele analizate contin clorura de potasiu. Clorura de potasiu este o sare compusa din potasiu si clor cu formula chimica KCl. Este folosita în general în agricultura ca îngrasamant chimic si ca fondant pentru protejarea aliajelor de oxidare. Sarea fara sodiu - clorura de potasiu poate afecta ireversibil sanatatea. Consumarea acestei "sari" poate declansa sau agrava, de la individ la individ, diverse boli: afectiuni renale,  afectiuni cardiace, hipertensiune, infarct miocardic si diabet zaharat.

- 15% din sortimentele analizate contin acid lactic. E 270 - acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

Chipsurile sunt produse hipercalorice  la care valoarea energetica pentru 100 grame produs variaza între 416 kcal si 546 kcal.
Cantitatea de grasimi per 100 grame produs variaza între 21grame si 35 grame din care grasimi saturate între 3 grame si 11,2 grame per 100 grame produs. Numeroase studii realizate în institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson,  cancerele de colon si san, determina rezistenta la insulina, favorizand aparitia diabetului de tip 2 si determina deficiente de învatare la tineri.

Cantitatea de carbohidrati per 100 grame produs variaza între 47 grame si 74 grame.

Cantitatea de proteine per 100 grame produs variaza între 3,1 grame si 7,3 grame.

Cantitatea de fibre per 100 grame produs variaza între 2,7 grame si 4,6 grame.

Cantitatea de sare variaza între 1,3 grame si 3,2 grame per 100 grame produs.

Romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare "iodata" decat cantitatea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum de sare explica rata ridicata a hipertensivilor (circa 40% din populatia adulta a tarii noastre), precum si a numarului mare de decese provocate de bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale.

Din pacate, industria alimentara foloseste sarea iodata, iar aceasta are efecte negative asupra organismului uman, dintre care cele mai grave sunt urmatoarele: suprasolicitarea rinichilor si a altor organe interne; disfunctii tiroidiene la persoanele sensibile; încetinirea proceselor metabolice si aparitia obezitatii; slabirea sistemului imunitar si cancer de tiroida, în special cancerul papilar.

sursa:jurnalul.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cipsuri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1723 (s) | 34 queries | Mysql time :0.029135 (s)