News Flash:

Celulele susa embrionare pot stopa orbirea

24 Ianuarie 2012
1372 Vizualizari | 0 Comentarii

Primele grefe oculare cu celula susa embrionare umane, realizate in SUA au dat rezultate incurajatoare in cazul a doi pacienti suferind de grave maladii ale ochilor, potrivit unui articol publicat in revista The Lancet.

"Aceasta este prima data cand se raporteaza un caz despre utilizarea acestui tip de celule la om", scrie in studiu, care a fost coordonat de compania americana Advanced Cell Technology (ACT) intr-un institut californian. "Transplantul pare sigur la patru luni de la realizarea lui, iar vederea celor doi pacienti s-a ameliorat", scrie in acelasi studiu.

La 13 ani de la descoperirea celulelor susa embrionare, acest tip de terapie, foarte promitatoare, constituie un subiect controversat: celulele sunt prelevate din embrioni umani, in primul lor stadiu de dezvoltare, fapt care conduce la distrugerea lor.

Celulele susa embrionare sunt singurele celule capabile sa se diferentieze in toate celelalte tipuri de celule - sangvine, musculare etc. - si sa se multiplice fara limita, prezentand astfel un enorm potential terapeutic.

In cazul fiecaruia dintre cei doi pacienti voluntari, suferind de doua boli diferite, care au acelasi rezultat - orbirea -, circa 50.000 de derivate din celule susa embrionare au fost injectate sub retina unuia dintre cei doi ochi.

Primul pacient, in varsta de 50 de ani, sufera de maladia Stargardt, care conduce la diminuarea acuitatii vizuale. Al doilea pacient, in varsta de aproximativ 70 de ani, sufera de degenerescenta maculara, primacauza a orbirii in lume.

"Niciunul dintre pacienti nu si-a pierdut vederea" in urma interventiei, iar "anumite teste sugereaza o ameliorare a vederii", indica studiul din The Lancet.

In primul caz, ameliorarea s-a tradus prin faptul ca pacientul este capabil sa distinga miscarile degetelor, desi inainte nu le putea detecta decat pe cele ale mainii.

Pana in prezent, celulele par sa nu fie respinse de organism sau sa determine efecte secundare, spun autorii studiului, care adauga insa ca mai sunt necesare teste si cercetari pentru a stabili daca metoda este una viabila pe termen lung.

Urmatoarea etapa consta in tratarea pacientilor cu forme incipiente ale maladiilor mentionate mai sus.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

orbirea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1470 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013762 (s)