News Flash:

Celiachia, boala care nu te lasa sa consumi cereale

20 Decembrie 2010
3169 Vizualizari | 0 Comentarii
Produsele de patiserie sunt interzise bolnavilor de celiachie
Boala celiaca sau enteropatia glutenica este o afectiune autoimuna care afecteaza intestinul subtire si care se poate manifesta la orice varsta. Ea se datoreaza intolerantei organismului la gluten, o proteina prezenta in majoritatea cerealelor.

Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma alimente, suplimente nutritionale sau medicamente ce contin aceasta substanta, sistemul imunitar al gazdei se autoactiveaza si secreta anticorpi la nivelul intestinului care vor incerca sa apere organismul impotriva actiunii glutenului. Astfel, la nivelul tubului digestiv se va declansa o reactie inflamatorie.


Intoleranta la gluten apare mai frecvent in randul tarilor europene, cu precadere Irlanda, Italia, Suedia si Austria. De exemplu, studiile au aratat ca in Irlanda de Nord 1 din 300 de persoane se confrunta cu boala celiaca, in vreme ce in Finlanda prevalenta este de 1 la 100 de persoane. Incidenta in America de Nord este de doar 1 la 3.000, insa specialistii sustin ca numarul real nu a putut fi stabilit cu exactitate, intrucat simptomele specifice bolii se manifesta abia tarziu in viata.

Cauzele bolii
Distrugerea mucoasei intestinale in cazul bolii celiace este cauzata de o reactie imunologica a organismului la glutenul din anumite alimente. Aceasta reactie are ca efect inflamarea si distrugerea mucoasei care delimiteaza intestinul subtire. Medicii specialisti sustin ca de cele mai multe ori boala poate fi asociata factorilor genetici si ereditari. Astfel, aproximativ 10% dintre persoanele ale caror rude de gradul 1 sufera de celiachie, vor fi diagnosticati la randul lor cu aceasta boala. Mai mult decat atat, aproximativ 10% dintre gemenii fraternali si 70% dintre gemenii genetici vor prezenta semnele specifice bolii celiace.

Glutenul reprezinta o familie de proteine regasite in cereale precum graul, orzul si secara. Anumite proteine care alcatuiesc glutenul (cele care sunt dizolvate de alcool), denumite gliadina cauzeaza reactii imunologice in cazul pacientilor cu boala celiaca. Mecanismul prin care gliadina devine toxica pentru organism nu a putut fi inteles pana la ora actuala. Ovazul contine la randul sau proteine asemanatoare gliadinei, insa spre deosebire de celelalte, reactiile imunologice au o intesitate mica si nu apar la toti indivizii. Orezul si porumbul nu contin acest tip de proteina si prin urmare pot fi consumate in siguranta.

Simptome si tratament
Celiachia evolueaza alternand perioadele de acalmie cu cele in care simptomele sunt prezente. Bolnavul va acuza diaree cronica, astenie fizica si psihica, iar in cazul copiilor se instaleaza o stagnare a cresterii si dezvoltarii. Singurul tratament eficient în cazul bolii celiace este o alimentatie lipsita complet de gluten. Astfel, bolnavii pot consuma fara grija fructe si legume (cartofi, orez, porumb, mazare), carne de orice fel si produse lactate.

Exista si alimente special adresate pacientilor cu intoleranta la gluten, care sunt realizate din cereale care nu contin aceasta substanta. Enumeram aici orezul, tapioca (un produs obtinut prin prelucrarea plantei Manioc), faina de porumb, pastele, painea, prajiturile si alte produse de patiserie. Pentru a spori continutul in proteine si fibre al acestor diete, se pot consuma mai multe produse ce contin soia, nuci, alune sau fasole uscata.

Citeste si:

Lege pentru bolnavii care au intoleranta la gluten si glucoza 


boala celiaca enteropatia glutenica afectiune autoimuna proteine
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1607 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014121 (s)