News Flash:

Cele mai multe ape minerale din comert nu sunt recomandate pentru consumul zilnic. Vezi indicatii si contraindicatii

14 Aprilie 2011
5830 Vizualizari | 0 Comentarii

In Romania exista o mare varietate de ape minerale naturale, unele plate, alte carbogazoase. Acestea au un continut variabil de saruri, gaze, substante minerale, elemente radioactive, care le confera proprietati terapeutice. In functie de caracteristicile fizico-chimice apele minerale pot fi:

- ape oligomierale cu un continut mai mic de 1 g substante minerale sau CO2 la un litru de apa;
- ape carbogazoase cu cel putin 1g CO2 la litrul de apa;
- ape alcaline cu o cantitate mai mare de 1 g substante minerale la litrul de apa, mai ales bicarmonat de sodiu sau potasiu;
- ape alcalino-feroase care au preponderent substante minerale de tipul bicarbonatilor, calciu si magneziu;
- ape feruginoase cuc el putin 10 mg ioni de fier la un litru de apa;
- ape clorurate sodice cu un g sare la litrul de apa;
- ape sulfuroase cu cel putin 1 mg sulf sub forma de hidrogen sulfurat la litrul de apa;
- ape iodurate cu o cantitate intre 1 si 5 mg iod la litrul de apa;
- ape sulfatate cu 1 g sulf oxidat la litrul de apa;
- radioactive care au o radioactivitate de 18 nanocurie;
- arsenicale cu 0,7 mg ioni arsen la litrul de apa.

Apele minerale nu trebuie considerate produse miraculoase si nici nu trebuie consumate zilnic. In unele cazuri, ele sunt chiar contraindicate, pentru ca pot accelera evolutia unui boli sau impiedica reusita unui tratament. Apele minerale au contraindicatii in anumite boli acute, in boli de sange sau inima, cancer, hemoragii, boli de piele sau ulcer gastric. Iata indicatiile si contraindicatiile celor mai comercializate ape minerale de la noi:

1. Ana Vie -  este o apa concentrata in calciu si sodiu, indicate in afectiuni hepatobiliare, litiaze biliare. Nu trebuie consumata zilnic.

2. Biborteni - este o apa bicarbonata sodica, cu o concentratie importanta de calciu, magnzeiu si fluor. Este recomandata in afectiuni hepato-biliare, litiaze biliare, litiaza urinara urica, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana, nevroze, gastrite hiperacide, ulcer gastroduodenal, rahitism, osteomalcie, osteoporoza, crampe musculare, palpitatii. Contraindicatii: in regimurile fara sare; nu trebuie consumata zilnic

3. Borsec - este bogata in sulfat de calciu si magneziu, dar este si puternic mineralizata. Indicatii: litiaza urinara urica, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana, nevroze, gastrite hiperacide, ulcer gastroduodenal, afectiuni hepatobiliare, rahitism, osteomalcie, osteoporoza, crampe musculare, palpitatii.

Contraindicatii: insuficienta renala, litiaza renala oxalica si fosfatica, gastrite hipoacide. Fiind foarte mineralizata, nu este destinata consumului zilnic.

4. Bucovina - este bicarbonata sodica, bogata in  calciu, sodiu si flour. Este contraindicata in regimurile fara sare.

5. Carpatina - are un continut bogat in sulfat de calciu si magneziu. Este recomandata in afectiuni hepatobiliare, litiaze biliare, afectiuni renale, dureri hepatoveziculare.

6. Dorna - este oligometalica, bicarbonatata, bogata in calciu si magneziu. Este indicata in regimurile fara sare si ca apa pentru biberon, in traterea edemelor, litiazei oxalice si fosfocalcice. Faciliteaza diureza. Contraindicatii: diabet, hipertrofie de prostate, eritremie.

7. Izvorul Minunilor - este putin mineralizata.

8. Poiana Negri - are un continut semnificativ de calciu si este putin mineralizata. Are indicatii in hiperazotemie, negi si celulita. Contraindicatii: lilitiaza urinara oxalica si fosatica, insuficienta renala, tahicardie, gastrite hipoacide.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ape minerale ana vie biborteni borsec bucovina carpatina dorna
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1461 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013657 (s)