News Flash:

Cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale. Descopera si simptomele cancerului cerebral

7 Iulie 2018
17194 Vizualizari | 0 Comentarii

Tumorile cerebrale sunt mase de celule maligne care pot creste in creier sau pe invelisurile acestuia. Sunt in general impartite in doua categorii: tumori primare ale creierului, care se dezvolta chiar din celulele creierului si metastaze cerebrale care ajung sa se devolte in creier avand ca punct de plecare un alt cancer in organism. Tumorile primare ale creierului se clasifica dupa tipul de celula maligna care le-a generat in tumori gliale, tumori neuronale provenite din celulele nervoase, tumori meningeale, provenite din celulele invelisurilor care acopera creierul si schwanoame, provenite din celulele tecilor nervoase. Tumorile primare ale creierului, in special astrocitoamele se gradeaza dupa un sistem propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de la gradul I la gradul IV. Cauza aparitiei acestor tumori este de multe ori necunoscuta, iar frecventa acestor boli creste cu varsta. Iradierea efectuata in cursul vietii pentru alte boli creste riscul aparitiei glioamelor si meningioamelor. Metastazele cerebrale sunt in legatura directa cu tumora primara care le-a generat. Cele mai frecvente tumori care dau metastaze in creier sunt: tumorile pulmonare, cancerul de san, cancerul renal, melanomul si cancerul de colon.

Simptomele tumorilor cerebrale. Acestea depind de localizarea leziunii in creier si pot include: cefalee, crize epileptice, paralizii, amorteli, tulburari de vorbire, paralizii de nervi cranieni. Simptomele se accentueaza progresiv. Tumorile cerebrale pot sa apara la orice varsta. Copiii sub 2 ani si batranii au un risc particular de a dezvolta tumori cerebrale, care le-ar scurta semnificativ viata. Tipurile de tumori dezvoltate pe diferite grupe de varsta variaza foarte mult. De exemplu, glioblastomul (o tumora cu malignitatea ridicata) are incidenta cea mai mare la batrani, in timp ce meduloblastomul este mai frecvent la copii. Amandoua tipurile de tumora pot cauza decesul, dar se comporta clinic foarte diferit. Iata cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale:

Astrocitomul. Provine din astrocite care sunt celule de sustinere ale sistemului nervos. Gradul de malignitate este stabilit de anatomo-patolog in functie de caracteristicile celulelor. Astrocitoamele de grad mic reprezinta peste 15% din tumorile persoanelor tinere, iar supravietuirea la 10 ani este de 50%. Glioblastomul. Este cea mai frecventa si mai agresiva tumora a creierului, reprezentand 25% dintre toate tumorile, avand predilectie pentru varstele cuprinse intre 55-75 de ani. Supravietuirea dupa operatie si tratament oncologic este in medie de 7-9 luni. Oligodendrogliomul. Tumora provine din oligodendrocite, celule care produc mielina care acopera tecile nervoase. Reprezinta 15-20% din totalul tumorilor cerebrale si apar mai frecvent intre 33 si 55 de ani. Supravietuirea este mai buna decat in cazul astrocitoamelor. Ependimomul. Tumora apare din celulele ependimului care captusesete cavitatile lichidiene ale creierului. Tumora apare atat la adult, cat si la copil, are o frecventa de aparitie mai mica, iar supravietuirea la 5 ani este in jur de 50-60%.

Meningiomul. Apare din celulele arahnoidei care inveleste creierul. Reprezinta circa 25 % din totalul tumorilor cerebrale. Iar incidenta sa creste cu varsta. Marea majoritate sunt benigne si se pot trata cu succes prin rezectie neurochirurgicala. O parte dintre ele beneficiaza de radiochirurgie. Dermoidul si epidermoidul. Sunt tumori care apar in special in fosa posterioara a creierului si sunt leziuni benigne formate din keratina. Se gasesc de obicei pe linia mediana si pot include elemente din piele, par, glande sudoripare si sebacee. Se trateaza prin rezectie neurochirurgicala. Schwanomul. Apare din celulele Schwan care acopera de obicei nervii periferici, si reprezinta 8-10% din totalul tumorilor. Cea mai comuna localizare este in fosa posterioara pe nervul vestibulo-cohlear sau pe nervul trigemen. Aceste tumori sunt de regula benigne si pot fi vindecate prin operatie. Radiochirurgia poate fi utila pentru tratamentul leziunilor mici.

Meduloblastomul. Este cea mai frecvent intalnita tumora cerebrala la copii. Se dezvolta la nivelul portiunii posterioare si inferioare a creierului, numita cerebel. Tumora se extinde frecvent si in alte zone ale creierului, precum si la maduva spinarii. Mai rar, se poate raspandi si la oase si maduva osoasa. Tratamentul difera in functia de extinderea bolii, insa, in general, acesta consta dintr-o combinatie a urmatoarelor: tratament chirurgical, radioterapie, si chimioterapie. Tratamentul chirurgical este foarte important. Este esential ca medicul chirurg sa indeparteze o parte cat mai mare din tumoare. Meduloblastomul este foarte sensibil la radioterapie. Din nefericire, insa, aceasta prezinta efecte secundare pe termen lung, in special la copiii mici. Din acesta considerenta, se incearca evitarea pe cat posibil a utilizarii radioterapiei la copii, inlocuind-o cu chimioterapia. In unele cazuri, se apeleaza la doze foarte mari de chimioterapice, urmate de un transplant de maduva osoasa, pentru a evita folosirea radioterapiei. Din pacate, ca in majoritatea cazurilor de cancer, exista posibilitatea ca tumoarea sa revina dupa tratament. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tumori cerebrale cancer simptome astrocitom glioblastom
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1630 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023515 (s)