News Flash:

Cele mai bune uleiuri pentru prajit

24 Aprilie 2012
5183 Vizualizari | 0 Comentarii

Cu atatea uleiuri pentru gatit disponibile pe piata, e cam greu sa faci diferenta intre ele - care se foloseste la salate, care e bun pentru prajit sau care da cea mai buna aroma preparatelor tale. Punctul de ardere (sau de fum) indica temperatura la care un ulei se descompune si incepe sa scoata fum. Cele mai bune uleiuri pentru prajit sunt cele cu punctul punctul de fum ridicat. Totusi, prajitul ar trebui sa fie ultima optiune atunci cand preparati alimentele; de exemplu, un cartof prajit are de 5 ori mai multe calorii decat un cartof copt sau fiert si un nivel ridicat de acrilamida - compus cancerigen. Iata ce uleiuri pot fi folosite pentru prajit:

1. Ulei de palmier
Un ulei galbui obtinut prin zdrobirea fructelor palmierului african, cu un punct de fum ridicat ce-l face ideal pentru prajit. Uleiul de palmier rezista la temperaturi foarte ridicate - 220-230 de grade Celsius. Spre deosebire de uleiul de floarea soarelui, uleiul de palmier nu da o aroma neplacuta prajelii, chiar si refolosit.

2. Ulei de rapita (canola)
Un ulei usor, cu un continut scazut de grasimi saturate, care se foloseste in special in India sau regiunile din Mediterana, precum si in fabricarea margarinei. Are o aroma discreta si, avand un punct de ardere mai ridicat, se poate folosi si la prajit, fiind unul dintre cele mai sanatoase si ieftine uleiuri pentru acest lucru.

3. Ulei de masline
Gasim trei tipuri de ulei de masline pe piata - extra-virgin, virgin si din turte de masline. Primul nu ar trebui niciodata expus la temperaturi ridicate pentru ca devine toxic (deci merge la salate si aperitive), in timp ce urmatoarele pot fi folosite la prajit sau copt fara probleme. Uleiul de masline rezista la temperaturi de aproximativ 180 de grade Celsius.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1664 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013880 (s)