News Flash:

Cel mai bun regenerator al celulelor hepatice

20 Ianuarie 2014
3443 Vizualizari | 0 Comentarii
Armurariul (Silybum marianum), cunoscut si ca Ciulinul Laptelui, este o planta bienala foarte raspandita în bazinul mediteranean. Desi la prima vedere este doar un maracine - pentru un cunoscator este o valoroasa planta medicinala.
Are o tulpina ramificata care depaseste de multe ori un metru; frunze mari, lucioase, lobate, de un verde pal; un receptacul spinos si flori rosietice, tubulate, grupate în inflorescente. Infloreste din iulie pana în august.

Vezi si: Cercetatorii au reusit sa creeze celule hepatice din piele 
 
Semintele de armurariu, cu gust amarui, au fost folosite de secole în scopuri medicinale. Denumirea Silybum (din limba latina) a fost data plantei de catre medicul grec Dioscorides. Proprietatile terapeutice ale armurariului erau cunoscute înca de atunci, grecii antici îl foloseau ca remediu în afectiuni hepatice si biliare iar Pliniu cel Batran recomanda consumul de suc amestecat cu miere pentru "a elimina excesul de bila."
Dar planta a fost introdusa în fitoterapia moderna în anii '70, dupa izolarea si studierea ingredientelor active.

Citeste si: Celulele stem pot fi extrase si din laptele matern 
 
Aproape toata planta este comestibila.
Radacinile au proprietati diuretice si febrifuge si pot fi mancate crude în salate, sau preparate. Tulpinile, dupa curatare, sunt înmuiate peste noapte în apa pentru a se elimina gustul amar si apoi fierte. Frunzele au proprietati aperitive. Le putem folosi pe cele mai tinere, curatate de partile tepoase pentru a pregati o salata sanatoasa. Receptaculul plantei mature se poate consuma în acelasi mod ca anghinarea.
O bautura energizanta asemanatoare cafelei se prepara din semintele prajite si macinate. Acestea contin principala componenta activa a plantei, silimarina, un complex de flavonoide alcatuit în special din silibina, silidianina si silicristina. Planta mai contine fitomelane, aminoacizi, saponine, derivati fenolici, acid fumaric.
Silimarina este una dintre cele mai puternice substante hepatoprotectoare, împiedica patrunderea în celulele hepatice a unor substante hepatotoxice (alcool, solventi, medicamente cu risc hepato-toxic etc.). In afara de faptul ca asigura protectia membranei celulelor hepatice (hepatocitelor), silimarina stimuleaza si refacerea celulelor lezate. Este un eficient antioxidant deoarece capteaza radicalii liberi, de asemenea reduce riscul formarii calculilor biliari si ajuta digestia, fluidificand si eliminand bila.

Citeste si: Descopera parazitul care iti ataca ficatul 
 
Datorita acestor proprietati, armurariul se recomanda în special în afectiuni hepatice: convalescenta dupa hepatite virale sau toxice, hepatita cronica, ciroza hepatica, insuficienta hepatica, dar si în diskinezie biliara, litiaza biliara, reflux gastric si balonare, alcoolism, combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei, diferite intoxicatii, de exemplu, toxiinfectii alimentare cu ciuperci otravitoare (Amanita phalloides) sau cele determinate de patrunderea pe cale respiratorie a substantelor nocive. Armurariul este si un bun tonic psihic.
Intern se foloseste sub forma de infuzie, infuzie combinata, tinctura si pulbere.
Infuzia se prepara dintr-o lingurita si jumatate de fructe de armurariu, recent macinate, la o cana de apa. Se beau 2 cani /zi. Prima, dimineata înainte de micul dejun, dupa care persoana va sta culcata pe partea dreapta 20 de minute, iar a doua în doua reprize, dupa mesele principale. Se recomanda o cura de 2 saptamani.
Infuzia combinata se prepara din 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu la o jumatate de cana de apa. Se lasa de seara pana dimineata, apoi se filtreaza. Peste planta ramasa se adauga o jumatate de cana de apa fierbinte, dupa 20 minute se filtreaza si se combina cele doua extracte. Se bea cu un sfert de ora înainte de masa.
Pulberea obtinuta prin macinarea semintelor într-o rasnita electrica se poate lua de 4 ori pe zi, cate o lingurita.
Tinctura se obtine din 20 g fructe zdrobite de armurariu la 100 ml alcool de 70 grade, se lasa la macerat timp de 7 zile apoi se filtreaza.
Pentru a beneficia din plin de proprietatile terapeutice extraordinare ale acestei plante, specialistii recomanda ca administrarea sa fie facuta individualizat.
La noi în tara planta se cultiva în regiunile sudice. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

armurariul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1573 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021276 (s)