News Flash:

Cei mai multi consumatori de etnobotanice sunt in Bucuresti. Moldovenii, pe acelasi loc cu oltenii

27 Iunie 2011
2190 Vizualizari | 0 Comentarii

Potrivit studiului "Prevalenta consumului de droguri in Romania", realizat de Agentia Nationala Antidrog (ANA), etnobotanicele se consuma in toata tara. Prevalenta consumului de plante etnobotanice, la nivel national, este de-a lungul vietii, de 1,9 %, in ultimul an de 1,1%, iar in ultima luna de 0,6%.

"Substantele psihoactive comercializate sub numele de «droguri legale» sau «plante etnobotanice» se consuma in toate regiunile tarii. Pe primul loc se situeaza regiunea Bucuresti - Ilfov (6 la suta), urmata de regiunea Sud (2,5 la suta), Centru (1,6 la suta), Vest (1,5 la suta), Nord Est (1,4 la suta), Sud Wst (1,4 la suta), Sud Vest (0,9 la suta) si Nord Vest (0,7 la suta)", a declarat Sorin Oprea, directorul ANA.

El a adaugat ca in Bucuresti s-a declarat un consum de-a lungul vietii de 11,9% pentru grupele 15 - 24 de ani si 25 - 34 de ani si 1,9% pentru intervalul 35 - 44 de ani.

Respondentii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani au declarat ca au consumat "droguri legale" in ultimele 30 de zile, in proportie de 7,1%, comparativ cu 3,4% din grupa de varsta 25 - 34 de ani. "Daca tratam separat consumul de etnobotanice pe cele doua categorii identificate, respectiv spice si alte preparate etnobotanice, observam ca in Bucuresti a fost declarat un consum de-a lungul vietii de 1,1% spice si 5,3% alte preparate etnobotanice", a subliniat Sorin Oprea.

Seful ANA a atras atentia ca asa numitele plante etnobotanice sunt de fapt substante chimice, produse in laborator, si nu au nicio legatura cu plantele, desi in mentalul colectiv s-a indus ideea ca nu provoaca probleme. Pentru a evita confuziile, Sorin Oprea a precizat ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa schimbe terminologia. De asemenea, ANA a lansat, vineri, si prima campanie la nivel national pentru prevenirea consumului de substante etnobotanice, care se va derula pana la sfarsitul anului.

Un nou drog pe piata romaneasca: ketamina
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 5.100 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, colectarea datelor fiind realizata in perioada noiembrie - decembrie 2010. Rezultatele arata ca prevalenta consumului de droguri a crescut de la 6,8%, in 2007, la 14,4%, in 2010. Pentru prima data la nivel national, s-a semnalat consumul de ketamina. 

Canabisul si ectsasy sunt prezente mai ales in regiunea Bucuresti- Ilfov, amfetaminele, ciupercile halucinogene si LSD sunt prezente exclusiv in Bucuresti- Ilfov, iar ketamina este cel mai frecvent semnalata in regiunile de vest si in Bucuresti. Heroina este consumata cel mai frecvent in Bucuresti/Ilfov, in vest si centru.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

etnobotanicele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1457 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014442 (s)