News Flash:

Cei mai frecventi 9 aditivi care se ascund in paine

29 Mai 2011
5145 Vizualizari | 0 Comentarii

Painea sanatoasa se obtine din 4 ingrediente simple, aflate la indemana tuturor: faina, apa, drojdie si sare si este denumita dupa tipul de faina folosit si gradul de extractie al acesteia: paine neagra, semialba, intermediara, alba sau graham, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

"Calitatea painii depind si de tehnologia de fabricatie, multifaziala cu maia sau moderna monofaziala cu amelioratori de panificatie", precizeaza medicul nutritionist. Ca urmare a deprecierii calitatilor de panificatie ale graului, in ultima vreme se utilizeaza, pentru fabricarea painii, din ce in ce mai mult amelioratori de panificatie, fapt ce ne afecteaza sanatatea. avertizeaza nutritionistul.

Vitaminele si mineralele din paine
Painea integrala contine tarate, celuloza, vitamine, saruri minerale si are un aport caloric redus, fapt ce ajuta la pastrarea siluetei. Potrivit nutritionistilor, painea alba contine de trei ori mai putine vitamine si oligoelemente, iar magneziul, calciul si fosforul sunt in cantitati de cinci ori mai mici decat in painea integrala. Aceasta este consecinta procesului tehnologic de macinare a graului, care scade calitatea nutritiva a painii. Astfel, in faina alba mai raman mici cantitati de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc si magneziu.

Painea graham ingrasa la fel de mult ca painea alba, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic, precizand ca grahamul contine mai multe fibre. Daca crezi ca painea prajita nu ingrasa, nutritionistii au o veste proasta: prin prajire se arde doar apa, caloriile raman aceleasi.

Aditivii din paine
Producatorii folosesc o serie de aditivi in fabricarea painii pentru ca legea le permite. Datele arata ca in fabricarea tipurilor de paine se folosesc aproximativ 30 de E-uri. Iata care sunt cei mai frecventi:

-Oxidantii sunt folositi in prelucrarea painii pentru modificarea elasticitatii glutenului, sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, dand ca exemplu bromatul de potasiu, E 924, care duce la aparitia senzatiei de greata, varsaturi, diaree sau aparitia diverselor dureri, odata ce este ingerat.
- Cisteina, glutationul si sulfatul de sodiu sunt reducatori folositi pentru scaderea elasticitatii glutenului", completeaza medicul nutritionist.
- Sulfatul de sodium, E 514: afecteaza vezica biliara;
- Lactatul de calciu, E 327: prezinta printre efecte adverse stari de hipercalcemie si insuficienta renala;
- Acidul fumaric, E 297;
- Acidul acetic, E 260;
- Acid citric E 330


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

painea sanatoasa painea integrala painea alba painea graham
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2051 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014931 (s)