News Flash:

Ceaiuri antireumatice

28 Octombrie 2011
2364 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristina Gafton

Notiunea de "ceai medicinal" se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si "specii medicinale".Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale.

In primul rand trebuie acordata o atentie deosebita identitatii si puritatii fiecarui produs vegetal care intra in compozitia ceaiului.Fiecare component trebuie adus la un grad de maruntire potrivit - in nici un caz nu trebuie sa fie sub forma de pulbere. Componentele astfel obtinute se amesteca intr-un vas potrivit, astfel incat sa se obtina un produs omogen.Este de preferat sa se pregateasca cantitatea de amestec necesara pentru cel mult o saptamana.

Pentru masurarea componentelor, in lipsa vaselor gradate se vor folosi lingura, lingurita, cana sau ceasca. Redam mai jos cantitatile aproximate de produs vegetal uscat si maruntit pe care le poate contine o lingura de supa rasa, o lingurita si volumul de solvent dintr-o cana (pahar sau ceasca) de apa.

Cantitatea de produs vegetal uscat si maruntit dintr-o lingura de supa:
5 - 7 g de radacini, tuberi, rizomi 2 - 3 g de frunze 3 - 4 g de flori 4 - 5 g de iarba( partea aeriana)5 - 6 g de fructe 8 -10 g de seminte.

In general intr-o lingurita incap aproximativ 3 g produs maruntit si 0.5 g pulbere.
Este important de stiut ca se poate face uz de aceste determinari aproximative numai in cazul plantelor medicinale care nu sunt toxice. Pentu a masura volumul de solvent se foloseste cana, paharul sau ceasca, al caror continut corespunde la 200 ml lichid.

Retete de ceaiuri antireumatice

RP 1
Fructus Cynosbatini (fructe de maces).........10g
Radix Ononidis (radacina de amareala)........10g
Fructus Juniperi (fructe de ienupar)..............10g
Folium Betulae (frunze de mesteacan).........10g

M.f. species
D.S. Intern: se prepara un decoct dintr-o lingurita de amestec la o cana cu apa si se bea la pranz.

RP 2
Cortex Frangulae (scoarta de crusin).......9g
Cortex Salicis (scoarta de salcie)...........20g
Folium Betulae (frunze de mesteacan)....25g

M.f. species
D.S. Intern : se prepara un decoct din 1 lingurita amestec la 2 pahare de apa si se beau, la panz, 1-2 pahare cu ceai cald.

RP 3
Folium Urticae (frunze de urzica )..............10g
FoliumBetulae (frunza de mesteacan )........10g
Flores Tiliae (flori de tei )..........................10g
Flores Sambuci (flori de soc)...................10g

M.f. species
D.S.Intern:se prepara o infuzie din 2 lingurite de amestec la 2 pahare cu apa si se beau 2 - 3 pahare pe zi. 

Observatii:
D.S. Intern-detur signetur- se traduce prin "sa se eticheteze"
M.f.- misce fiat-se treduce prin "amesteca"


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rp 1 rp 2 rp 3
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3247 viz    0 com
4354 viz    0 com
3576 viz    0 com
5726 viz    0 com
4543 viz    0 com
5020 viz    0 com
2606 viz    0 com
2192 viz    1 com

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1572 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024215 (s)