News Flash:

Ceaiul verde, un puternic aliat al inimii

11 Ianuarie 2013
1701 Vizualizari | 1 Comentarii

O ceaşcă de ceai verde reprezintă nu doar modul ideal de a-ţi începe dimineaţa, ci şi un aliat de nădejde împotriva bolilor de inimă, a diabetului şi a îmbătranirii premature.

Gheorghe Mencinicopschi, directorului Institutului de Cercetări Alimentare, şi Iozu Stoian, director tehnic la Unilever, ne-au răspuns la cele mai importante întrebări despre ceai.

Specialiştii ne recomandă să înlocuim cafeaua de dimineaţă cu ceaiul verde. Efectul de revigorare este acelaşi asupra organismului?

Şi cafeaua, şi ceaiul conţin cofeină. Diferenţa constă în rapiditatea cu care aceasta acţionează asupra organismului.

Cafeaua are un efect imediat, care nu durează însă mai mult de două-trei ore. Efectele ceaiului se simt după o jumătate de oră sau chiar o oră după ce am băut o ceaşcă, dar se menţin chiar şi 7-8 ore.

Ceaiul îndulcit este la fel de eficient?

Da. Puteţi îndulci ceaiul cu zahăr sau cu miere. Atenţie! Dacă folosiţi miere, trebuie să ştiţi că, la temperaturi înalte, aceasta se degradează şi devine toxică.

Aşteptaţi ca ceaiul să se răcească până în jurul temperaturii de 40 de grade Celsius, apoi adăugaţi mierea. Laptele, în schimb, diminuează efectul cofeinei.

Ceaiul verde e mai sănătos decât ceaiul negru?

Şi ceaiul negru, şi ceaiul verde sunt obţinute din frunzele aceleiaşi plante, camellia sinensis. Diferă modul de prelucrare.

Astfel, ceaiul verde păstrează mai mulţi flavonoizi, nişte antioxidanţi puternici care acţionează direct asupra sistemului cardiovascular, protejându-l.

Cum ne protejează sănătatea consumul de ceai verde?

Flavonoizii reprezintă o categorie de fitonutrienţi care trebuie să facă parte din alimentaţia noastră zilnică.

Aceştia se găsesc în mod natural în afine, ceapa roşie, mere sau ciocolata neagră. Cea mai mare cantitate de flavonoizi se găseşte însă în ceaiul verde şi ceaiul alb.

Specialiştii au demonstrat efectul lor protector în primul rând asupra inimii şi a vaselor de sânge. Consumul a trei ceşti de ceai pe zi reduce cu 11 % riscul unui infarct.

Ceaiul verde este eficient în curele de slăbire?

Este adevărat că ceaiul verde creşte rata metabolismului bazal, accelerând arderea grăsimilor. De asemenea, este uşor diuretic şi remineralizant. Acestea sunt motivele pentru care este recomandat în curele de slăbire.

Ceaiul este considerat unul dintre cei mai mari inamici ai îmbătrânii premature. De ce?

Flavonoizii din ceai anihilează acţiunea radicalilor liberi, prevenind astfel nu doar îmbătrânirea tenului, dar şi cancerul de piele.

Ce facem dacă nu ne place gustul amărui al ceaiului?

Ceaiul, negru sau verde, devine prea amar dacă este lăsat prea mult la infuzat. Ceaiul verde se infuzează timp de trei minute în apă la temperatura de cel mult 90 de grade Celsius.

Ceaiul negru se lasă la infuzat 5 minute în apă clocotită. Dacă vă deranjează tenta amăruie a ceaiului, alegeţi amestecurile din ceai verde sau alb cu diferite fructe.

În magazine puteţi găsi atât ceai verde, negru sau alb vărsat, cât şi la pliculeţe. Pentru a păstra intacte aroma şi calităţile ceaiului, este important să-l păstraţi în ambalajul original, departe de alte alimente aromate.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cafeaua ceaiul ndulcit
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Amalia  | #724
eu folosesc mai des ceai verde si de paducel dupa ce am avut probleme cu inima. Noroc ca cei de la Clinicco brasov m-au pus pe picioare.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1469 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015184 (s)