News Flash:

Cea mai usoara reteta de cozonac

21 Decembrie 2017
826 Vizualizari | 0 Comentarii

Nu este sarbatoare romaneasca la care sa nu fie prezent pe masa celebrul cozonac. Mirosul proaspat ne aduce intotdeauna aminte de copilarie de cand mergeam la bunica si ne adunam toti membrii familiei. Odata cu modernizarea s-a ajuns sa nu mai trebuiasca sa gatim acasa, intrucat ne putem cumpara chiar si cozonacii din supermarket-uri. Din nefericire, acestia sunt plini de aditivi, conservanti, potentiatori de aroma si nu sunt pufosi si plini cu de toate asa cum ne place. Bine ca exista o reteta speciala si usor de facut pentru cozonacul cu maia
 
Se poate spune ca maiaua inlocuieste perfect drojdia si este de zeci de ori mai sanatoasa si nici nu are cum sa afecteze silueta. Este plina de substante hranitoare si ne ajuta sa facem cei mai pufosi si fragezi cozonaci. Unele gospodine au descoperit deja secretele cozonacilor cu maia si o includ din ce in ce mai des in realizarea mancarurilor.

  
Ce este maia?

Se mai numeste maiaua in romana, levain in limba franceza si sourdough in limba engleza. Maia nu se compara deloc cu drojdia din comert foarte prelucrata si nesanatoasa cu toate ca este tot un fel de drojdie, dar una salbatica. Asta inseamna ca se afla in stare naturala 100% si nici nu este nevoie sa fie prelucrata cu chimicale si alte substante nesanatoase. Atributul de “salbatica” il are de la faptul ca este formata din colonii vii de bacterii total inofensive pentru sanatate, care traiesc intr-o simbioza perfecta.
 
Pentru ca este un organism viu, maia trebuie hranita in permanenta cu apa calda si faina pentru a fermenta si pentru a fi mereu crescuta si pufoasa, numai buna pentru a face aluatul. Urmatoarea intrebare este cum faci rost de maia? Desi pare complicat si de negasit, este destul de simplu. Ea va fi precum un copilas pe care trebuie sa-l ingrijesti in permanenta si iti trebuie urmatoarele ingrediente:
 

  • ¾ faina integrala
  • Jumatate de cana de apa calda
  • Un vas de sticla, inchis bine ermetic
  • 1 lingura de lemn

 
Ingredientele se amesteca bine in vasul de sticla si se lasa timp de 12-24 de ore intr-o camera calduta. Maia prinde viata cand vei observa bulbuci la suprafara. Dupa 12-24 de ore se hraneste iar maia, dupa care trebuie sa astepti 5-7 zile sa repeti procedeul. Nu uita ca atunci poti arunca cam jumatate din maia pentru reimprospatare si tine-o mereu la frigider ca sa o poti folosi oricand ai nevoie, dar hraneste-o in fiecare sapatamana cand poti.

Cozonac fara framantare: cum faci un cozonac pufos si delicios fara sa te spetesti

 
Cum se face cozonacul cu maia?

 
Din maia se pot face cozonaci, paine de casa, placinte, checuri si orice presupune aluat. Pentru acest cozonac inedit indeplineste urmatorii pasi:

 

Pregateste prefermentul maia cu 10-12 ore inainte de a te apuca de aluat ( dupa pasii anteriori) 
 

  • 40 grame apa
  • 66 grame faina integrala

 
Amestecul se lasa peste noapte la temperatura camerei pentru a creste.


 
Pregatirea aluatului a doua zi:
 

  • 300 grame faina integrala
  • 160 ml lapte incalzit
  • Preferment maia
  • 5 galbenusuri
  • 70 grame unt
  • 130 grame zahar alb sau 3-4 linguri de  stevie  ( cel mai bun indulcitor natural)
  • Coaja unei lamai
  • Esenta de rom
  • 1 galbenus de ou pastrat pentru ungerea de la final

 
In 250 grame de preferment se adauga toate aceste ingrediente, se amesteca bine si se lasa la dospit in frigider pentru 4 ore. Din cand in cand se mai framanta, iar apoi poti pregati aluatul pentru umplere.

 
Pentru umplutura poti folosi ce doresti (200 grame de  nuci, cacao, rahat, carne, ciuperci sau stafide) la care pui cateva linguri de scortisoara si de zahar brun sau stevie.

Pune aluatul umplut in tavi si unge-i cu galbenus de ou.

Daca ai rabdare, pasii sunt destul de simpli. In total iti vor trebui 24 de ore pentru preferment si aluat, iar apoi 45 de minute de coacere la 200 grade Celsius. O parte din maiaua mama ramasa pastreaz-o in frigider si hraneste-o saptamanal pentru ca nu se stie ce bunatati vei mai gati. Un aspect pe care trebuie sa-l mentionez este faptul ca maia poate mirosi destul de puternic atunci cand fermenteaza, dar nu te speria. Este perfect normal si merita rezultatul final. De asemenea, maia face sa reziste si mai mult cozonacii si sa-si pastreze fragezimea pana la 1 luna si o pot consuma si cei care au intoleranta la gluten.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sarbatoare cozonac reteta speciala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1750 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033971 (s)