News Flash:

Cea mai frecventa cauza bacteriana a gastroenteritei umane

27 Ianuarie 2017
1081 Vizualizari | 0 Comentarii

Infectia cu Campylobacter este considerata a fi cea mai frecventa cauza bacteriana de gastroenterita din lume. Astfel, aceasta infectie poate provoca una din patru boli diareice arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
 
Incidenta crescuta a diareei cauzate de Campylobacter, precum si durata si posibilele complicatii, o face importanta din punct de vedere socio-economic. Mai precis, în tarile în curs de dezvoltare, infectiile cu Campylobacter sunt deosebit de frecvente în randul copiilor cu varsta sub 2 ani, uneori ajungandu-se la deces. În plus, aproape o persoana din zece se îmbolnaveste de o toxiinfectie alimentara, iar 33 de milioane de ani de viata sanatoasa sunt pierduti din cauza bolii.

Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli care rezulta din consumarea alimentelor nesigure. Conform datelor OMS, bolile diareice apar în întreaga lume în randul a 550 de milioane de oameni anual, dintre care 220 de milioane sunt copii cu varsta sub 5 ani. În cazul celor din urma se întalnesc aspecte grave ale toxiinfectiei alimentare si ale bolilor diareice.
 
OMS mentioneaza ca speciile de Campylobacter se gasesc în cele mai multe animale cu sange cald, dar si în hrana animalelor (pasari de curte, bovine, porcine, ovine si struti), precum si în animale, inclusiv în cele de companie, respectiv pisici si caini. Bacteriile de Campylobacter au mai fost gasite si în crustacee, potrivit OMS.

Cum poti combate gastroenterita
 
Exista o serie de strategii care pot fi folosite pentru a preveni bolile cauzate de Campylobacter. În acest sens, OMS specifica:
 
·       masuri de control în toate etapele lantului alimentar (de la productia agricola din ferma, la prelucrarea, fabricarea si prepararea alimentelor atat pe plan intern, cat si comercial);
·       în cazul în care exista tari fara sisteme de evacuare a apelor reziduale adecvate, fecale si articole murdare cu fecale, poate fi necesara dezinfectarea înainte de eliminarea acestora;
·       masuri de reducere a prevalentei Campylobacter în cazul pasarilor de curte. Astfel, biosecuritatea se poate îmbunatati pentru a se evita transmiterea Campylobacter din mediul efectivului avicol al fermei. Aceasta optiune de control este posibila numai în cazul în care pasarile sunt tinute în conditii închise de locuit;
·       practici bune de sacrificare precum si de igiena, prin care se reduce contaminarea carcaselor prin fecale. Cu toate acestea, nu se va garanta absenta Campylobacter din carne si produse din carne. În acest caz, formarea în manipularea alimentelor de igiena pentru lucratorii si producatorii de carne de abator prima este esentiala sa se mentina la un nivel minim de contaminare;
·       metodele de preventie împotriva infectiilor în bucatariile interne sunt similare cu cele utilizate împotriva altor toxiinfectii;
·       gatitul, pasteurizarea sau iradierea sunt singurele metode eficiente de a elimina Campylobacter din alimentele contaminate.

Leac tamaduitor pentru gastroenterita
 

Pe langa aceste recomandari, OMS mentioneaza Cinci masuri pentru a asigura siguranta alimentelor, un ghid ce cuprinde programe educationale pentru instruirea consumatorilor privind produsele alimentare cu scopul de prevenire a intoxicatiilor alimentare. Cele cinci recomandari sunt:
·       pastrarea curateniei;
·       separarea alimetelor crude de cele fierte;
·       prepararea termica a produselor din carne - evitarea gatitului carnii „în sange"
·       pastrarea alimentelor la temperaturi sigure - carnea se pastreaza în congelator, la -18°C,
·       folosirea apei în conditii de siguranta - din surse sigure si autorizate. 

sursa:sanatateatv.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1643 (s) | 34 queries | Mysql time :0.030529 (s)