News Flash:

Ce vitamine se pierd prin prepararea alimentelor

11 Martie 2019
208 Vizualizari | 0 Comentarii

Prin procesul de prelucrare a alimentelor, vitaminele sufera modificari calitative si cantitative:

carnea prajita pierde 50 % din vitamina B1
carnea fiarta pierde 14 % din vitamina B1
fierberea legumelor si fructelor determina pierderea a 90 % din vitamina C
prelucrarea carnii prin coacere / gratar determina distrugerea vitaminelor B cu pina la 20 %
Pierderea de vitamina se reduce prin :

fierberea la aburi sub presiune
introducerea legumelor in apa clocotita
reducerea timpului de fierbere la minimum necesar
evitarea taierii legumelor foarte marunt
prin congelare se pastreaza calitatile nutritive ale fructelor si legumelor

Vitaminele sunt factori nutritivi esentiali (nu sunt sintetizate de organism). Sursele de vitamine sunt carnea, pestele, produsele lactate, cerealele, fructele si legumele, continutul in vitamine al acestora fiind diferit atit din punct de vedere calitativ cit si cantitativ. De-a lungul secolelor s-a constatat ca privarea de un anumit aliment a determinat boli precum beriberi, scorbutul, pellagra ale caror simptome s-au remis la reintroducerea in dieta a alimentului deficitar. Persoanele sanatoase care au alimentatie variata nu ar trebui sa prezinte deficiente de vitamine.

Deficitul de vitamine (avitaminoza) s-a observat in:

dietele dezechilibrate
dietele de slabire cu un numar de calorii sub 1100 - 1200 kcal / zi
asociere cu anumite obiceiuri alimentare
malabsorbtia
malnutritia
interventii chirurgicale in sfera digestiva, inclusiv chirurgia bariatrica
boli comsumptive
nutritia parenterala
dupa anumite tratamente medicamentoase (chimioterapie)
D.F.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lipsa vitamine preparare alimente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1408 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014751 (s)