News Flash:

Ce valoare are dieta bazata pe grupul de sange

9 Februarie 2014
1873 Vizualizari | 0 Comentarii
Multi dintre noi am auzit despre dieta bazata pe grupul de sange, elaborata la sfarsitul secolului trecut. Cei care au inventat aceasta dieta sustin ca anumite alimente sunt de preferat altora pentru fiecare grup de sange, daca vrem sa fim sanatosi si in forma. Este insa chiar asa?
Rezultatele unui recent studiu stiintific arata clar cum ca acest tip de dieta nu are o valoare stiintifica; fiecare organism reactioneaza in mod specific la conditiile de mediu, inclusiv la regimul alimentar, mecanismul fiind mult mai complex decat o simpla depedenta de grupul de sange.
Au fost elaborate de-a lungul anilor un numar enorm de teorii despre dieta ideala – fiecare dintre acestea avand pretentia ca este „cea mai buna” sau chiar „singura adevarata”. Au aparut astfel dietele in cadrul carora se consuma doar carne, altele in care se mananca de 5 ori pe zi, altele in care in anumite zile se bea doar apa si multe altele. Printre aceste diete la loc de cinste se numara asa-numita dieta a grupului de sange. Si-a facut aparitia in 1997 cand Peter D’Adamo a publicat cartea „Eat right for your type” (Mananca corect pentru tipul tau) in care expunea teoria conform careia fiecare grup de sange (A, B, AB sau 0) ar da nastere in organism unor mecanisme celulare care ar face ca anumite alimente sa fie digerate mai usor iar altele cu mare greutate.
D’Adamo sustinea ca putem fi mai sanatosi si mai in forma daca fiecare dintre noi consuma alimente specifice grupului de sange pe care-l are. Cartea lui a fost vanduta in 7 milioane de exemplare, facandu-l bogat! Multe vedete, printre care cantaretii Cliff  Richard si Cheryl Cole, au devenit adepti ai acestei diete, si probabil si printre prietenii nostri se numara persoane care – cel putin pentru o perioada – au urmat aceasta dieta.
Are insa baze stiintifice aceasta metoda?
Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Toronto (Canada) a luat in serios acest tip de dieta si a efectuat un studiu extrem de interesant al carui rezultate au fost publicate recent in revista Plos One.
Sa vedem deci ce anume au facut cercetatorii canadieni.
Acestia au studiat un numar de 1445 de persoane, ajungand la concluzia ca modul in care reactionau la tipul de alimente pe care le consumau nu avea nimic de-a face cu dieta grupului de sange. Fiecaruia dintre participantii la studiu i-au fost cerute informatii detaliate despre alimentatie (ce anume consumau si in ce cantitati). Cercetatorii au verificat daca alimentele consumate erau pe lista celor permise de dieta sangelui pentru fiecare dintre persoanele studiate sau, dimpotriva, erau alimente „interzise”.
Facand o comparatie intre cei care urmau dieta sangelui si cei care nu tineau deloc cont de aceasta s-a constatat ca nu exista nici o diferenta intre aceste doua categorii. Cine „incalca” dieta sangelui ar fi trebuit sa aiba valori ale colesterolului sau ale glicemiei mai mari decat cele normale. Nu era insa deloc asa! Cei mai sanatosi aveau un regim alimentar sanatos – independent de grupul de sange.  Starea sanatatii depinde atat de un regim alimentar echilibrat, cat si de o serie de multi alti factori. Printre acestia la loc de cinste sunt: efectuarea unei activitati fizice, modul in care reusim sa reactionam in conditii de stres dar si o serie de factori genetici care insa nu au nimic de-a face cu ce grup de sange avem.
Ar avea insa sens o dieta bazata  pe codul genetic al fiecaruia?
Cercetatorii cred ca la ora actuala este prea devreme sa ajungem la o asemenea concluzie – desigur, patrimoniul genetic influenteaza modul in care organismul reactioneaza la diverse tipuri de alimente, insa nu este  deloc clar care este efectul si legatura dintre anumite caracteristici genetice sau factori ambientali si alimentatia ideala.
Concluzia? Dieta bazata pe grupul de sange nu are o valoare stiintifica. Important este sa avem o dieta echilibrata, atat din punct de vedere al caloriilor cat si al calitatii acestora: evident ca nu este acelasi lucru consumul a 400 kcal de ciocolata sau de legume.
Articol scris de Catalina Oana Curceanu, prim cercetator in domeniul fizicii particulelor elementare si al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) si colaborator al Scientia.ro (sursa: evz.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dieta alimente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1874 (s) | 23 queries | Mysql time :0.056094 (s)