News Flash:

Ce trebuie sa stim despre vopseaua de oua pe care o cumparam din magazine

27 Aprilie 2016
2045 Vizualizari | 0 Comentarii
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 17 tipuri de vopsea pentru oua din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.   Au fost analizate urmatoarele vopsele de oua : Take (vopsea de oua sidef marmorat, vopsea de oua granulata, vopsea de oua lichida), Colours Heitmann (vopsea stick paint, pearl, brillant, glitter, glamour),  Secom Onix Impex (vopsea Onix), Dr. Oetker (vopsea Carmin), Dr. Oetker ( kit pentru Oua de Paste), Polyrom Impex (vopsea solida si vopsea lichida), Alex & Comp (vopsea solida si lichida rosie, verde, galbena), Alex & comp (lac pentru oua), Dr. Oetker (vopsea Gallus) si Gordena Impex (vopsea Imperial Multicolor si hartie pentru vopsit oua rosii). Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC, coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. In cele 17 tipuri de vopsea analizata au fost identificati 11 coloranti alimentari (E102, E104, E110, E122, E124,E131, E133, E142,E151, E171 si E172), 3 conservanti alimentari (E200, E203 si E211), 2 corectori de aciditate (E270 si E524), 2 agenti de ingrosare (E410 si E415), 1 acidifiant – E330, 1 agent de umezire - E422 si 1 stabilizator – E555.
8 dintre aceste vopsele contin Azorubina, E122, un colorant rosu toxic, folosit in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reactii la persoanele care nu tolereaza aspirina. Este un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
Expertii APC recomanda sa cumparati oua de categoria 0 si 1 intrucat au coaja mai groasa si nu trece vopseaua prin ele ajungand la continut. Ouale de categoria 2 si 3 provin de la gaini crescute in hale industriale sau baterii, gaini stresate si au coaja foarte subtire, prin urmare vopseaua de oua poate ajunge in interior. Odata patate cu vopsea, ouale nu mai pot fi mancate pentru ca devin toxice.
„Pentru vopsirea oualor, multi consumatori se aprovizioneaza cu substante chimice improprii pentru vopsirea acestora, dar care dau culori impresionant de vii, incomparabil mai atractive decat culorile din surse naturale: pentru rosu si roz - foi de ceapa, sfecla proaspata; pentru galben si portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varza rosie; pentru verde – frunze de spanac etc. Este bine sa se procure oua albe pentru vopsiri frumoase, sa fie curatate cu apa calda (fara detergenti), sa fie fierte incet in apa cu putina sare, apoi sa se adauge putin otet si sursa de colorant. Foarte comod este sa se fiarba ouale in apa in care au fiert mai intai foile de ceapa, de exemplu. Aceste experimente asigura si placeri deosebite in arta de a face.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hipermarketuri supermarketuri produs
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1559 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025305 (s)