News Flash:

Ce trebuie sa stim despre profilaxia cavitatii orale

20 Iunie 2011
1639 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Termenul de profilaxie implica abordarea unor masuri suplimentare de evitare a aparitei unor afectiuni care au consecinte asupra organelor vitale. In sfera oro-dentara, aceste masuri de profilaxie pot fi abordate prin realizarea unor procedee corecte de periaj si de igiena orala suplimentara. Odata cu aparitia cariilor sau a bolii parodontale, afectiuni care sunt direct implicate în pierderea precoce a dintilor, apar complicatiile de la nivelul cavitatii orale. Flora bacteriana, care actioneaza asupra structurilor dentare sau asupra tesuturilor de sustinere a dintilor, are tendinta de a se extinde atunci cand pacientul nu constientizeaza riscul la care este expus prin lipsa unui control periodic la medicul stomatolog sau a neutilizarii unor masuri de igiena orala.

In evitarea aparitiei edentatiei este necesara abordarea unor masuri de profilaxie generala si locala. Profilaxia generala urmareste individualizarea unor procedee de educatie sanitara, ce au ca scop prevenirea unor maladii infectioase, medicul stomatolog avand datoria de a depista o serie de maladii generale care au rasunet sau doar debuteaza în cavitatea orala. Tratamentele stomatologice realizate incorect pot determina grabirea evolutiei unor boli sistemice aflate în stadii incipiente. 

Profilaxia locala, de la nivelul cavitatii bucale, are ca scop prevenirea aparitiei leziunilor odontale, parodontale sau tumorale, facand apel la: alimentatie echilibrata, detartraj, igiena corect realizata, administrarea uni tratament inflamator atunci cand este necesar, masaje gingivale sau/si dusuri bucale.

Obiectivele profilaxiei locale trebuie sa aiba în vedere oprirea evolutiei oricarei forme de pierdere a dintilor, cu pastrarea pe arcada, pe o perioada cat mai îndelungata, a dintilor restanti. 
Pentru purtatorii de proteze, masurile profilactice urmaresc evitarea unor noi îmbolnaviri si suprasolicitari ale tesuturilor de suport cu prevenirea unor dezechilibre de ansamblu ale întregului sistem oro-dentar, care constau în aparitia unor deficiente în închiderea gurii, modificarea morfologica si functionala a musculaturii si a articulatiei temporo-mandibulare.

Pacientii care doresc sa evite aparitia complicatiilor au obligatia de a realiza o igiena corecta a cavitatii bucale si de a se prezenta la medicul stomatolog cel putin o data la sase luni pentru a se stabili daca exista sau nu riscul de pierdere precoce a dintilor prezenti sau, pentru purtatorii de proteza, daca tesuturile cavitatii bucale au fost afectate sau nu prin purtarea protezelor.   
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

masuri suplimentare flora bacteriana control periodic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2553 (s) | 34 queries | Mysql time :0.106146 (s)