News Flash:

Ce trebuie sa stim despre metodele non-invazive de diagnostic in medicina dentara?

17 Februarie 2011
2205 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
In arealul de metode minim invazive ce orienteaza pacientul spre investigarea anumitor aparate si sisteme, a caror importanta asupra terapiei stomatologice este semnificativa, în egala masura oferind date corelative despre patologia generala si cea dentara, un loc deosebit îl ocupa termografia, metoda avangardista pe care o vom detalia în acest material.

Termografia reglatorie computerizata se ocupa cu functiile biologice reglatorii ale corpului si se bazeaza pe metodologia practica de apreciere a parametrilor termografiei la nivelul corpului uman, precum si pe reactivitatea organismului la impulsuri provocate. Producerea, dispersarea si eliminarea caldurii sunt elementele teoretice de baza ale termografiei. Este o metoda profilactica si adjuvanta de diagnostic, fiind de electie pentru usurinta de utilizare si noninvazivitatea ei.

Termograma standardizata se compune din termograma dintilor si a sanului, bazandu-se pe indicii valorilor de temperatura date de Rost si Hensel. Deci pe aceasta baza Rost a construit normtermograma realizata pe baza experientei lui îndelungate si dupa valori fiziologice. Scanarea se efectueaza în doua etape cu o durata de aproximativ 20 minute si se desfasoara în cabinetul medicului practician, dar în scopul stabilirii unui diagnostic exact si instituirea unui tratament tintit, individualizat, este nevoie de cea de-a treia masuratoare (verde), care se va verifica la 5 minute dupa o interventie locala (anestezie fara vasoconstrictor, sau laser). Scopul scanarii îl reprezinta detectarea zonelor corpului unde disfunctia a aparut si zona în care patologia infectioasa sau tumorala s-ar putea dezvolta, sau este deja dezvoltata. 

Cu ajutorul TCR medicul poate diagnostica reactivitatea organismului, deci posibilitatea acestuia de reglare, si raspunsul organismului la stress, la nivelul organic, creand astfel o harta a statusului general de sanatate. Se pot depista boli acute, boli cronice, boli autoimune, putem controla termografic succesul tratamentului aplicat, precum si folosirea profilactica, în scop de depistare precoce a unei eventuale patologii. De asemenea, termografia poate controla eficienta unui tratament instituit, cat si stabilirea cu exactitate a cauzei care a declansat boala. Metodele non-invazive de diagnostic precoce al starii generale vor face parte din manoperele curente utilizate in medicina dentara contemporana, dupa declansarea semnalului de alarma acestea fiind detectate prin examene specific fiecarui segment afectat. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

termograma standardizata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1617 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020338 (s)