News Flash:

Ce trebuie sa stim despre cozonacii pe care ii cumparam din magazine

27 Aprilie 2016
5555 Vizualizari | 0 Comentarii
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricat/distribuit de 13 producatori, cu gramajul cuprins intre 325 g si 1000 g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate/distribuite de catre: SC Vel Pitar SA din Ramnicu Valcea, SC Boromir IND SRL din Ramnicu Valcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Ramnicu Valcea, SC As Pan SRL din Popesti Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov si SC Teoden SRL din Bailesti-Dolj. In afara de faina, zahar, drojdie, sare iodata, in „cozonacul” industrial s-au identificat urmatoarele ingrediente: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou, fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori.

Cozonacul din supermarket, otrava cu zeci de E-uri
 
Continutul de cacao la produsele analizate variaza intre 0,5% si 2%.
Niciunul dintre produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului (faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri).
La 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului.
Un singur producator de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale caror produse au fost analizate, declara ca foloseste faina tip 000.
In cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari.
Top 10 cozonaci aditivati
1. Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Lucipol, contine 15 aditivi.
2. Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Vel Pitar, contine 14 aditivi.
3. Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Lucipol, contine 13 aditivi.
4. Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nuca, cacao si stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nuca, stafide si cacao, fabricat pentru CORA, contin cate 11 aditivi.
5. Cozonac cu nuca, stafide si cacao, fabricat de Vel Pitar si cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour, contin cate 10 aditivi.
6. Cozonac cu nuca, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Aida Prod Com si cozonac cu umplutura de nuca, stafide si cacao, fabricat de Sal-Pan, contin cate 9 aditivi.
7. Cozonac cu crema de lapte-frisca, fabricat de Boromir si cozonac cu nuca, fabricat de As Pa, contin cate 8 aditivi.
8. Cozonac cu crema ciocolata-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutura de nuca, stafide si rahat, fabricat de As Pan si cozonac cu stafide, rahat si cacao, fabricat de Teode, contin cate 6 aditivi.

15 secrete ale unui cozonac care nu cade greu la stomac
 
9. Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Carrefour si cozonac cu rahat, stafide si cacao, fabricat de Cristian Impex, contin cate 5 aditivi.
10. Cozonac cu crema caramel si crema ciocolata, fabricat de Boromir, contine 4 aditivi.
„Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. In compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta produsului, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”. Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cozonac hipermarketuri supermarketuri produs
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1590 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024234 (s)