News Flash:

Ce trebuie sa stii despre pectina?

7 Noiembrie 2017
836 Vizualizari | 0 Comentarii

Pectina este un hetero-polizaharid  structural (din familia fibrelor solubile) prezent in peretele celular primar si in partea nelemnoasa a mai multor plante terestre. Ea este extrasa, in principal, din coji de citrice (lamai, portocale si grapefruit), din mere, morcovi, cirese etc. Nivelurile tipice de pectina din aceste plante sunt:

  • Mere: 1-1,5%;
  • Caise: 1%;
  • Cirese: 0,4%;
  • Portocale: 0,5–3,5%;
  • Morcovi: 1,4%;
  • Coji de citrice: 30%

Cojile de citrice sunt sursa cea mai consistenta de pectina, iar dintre acestea, cojile de lamaie pot fi folosite pentru a obtine cantitati mari de pectina. Substanta se obtine, in special, din partea alba a cojilor de lamaie prin procesul de extractie apoasa.

Pectina este disponibila pentru cumparare in magazine alimentare sub forma de pulbere fina, albicioasa; in farmacii, pectina este disponibila sub forma de suplimente nutritive. Puteti extrage pectina si acasa, din  cojile de lamaie ramase dupa ce ati pregatit limonada.

Pectina este utilizata, de obicei, pentru a ingrosa diferite tipuri de alimente (ca agent de coagulare, in special, pentru prepararea gemurilor, dulceturilor si jeleurilor); ca stabilizator pentru prepararea sucurilor de fructe, a bauturilor pe baza de lapte si pentru productia anumitor produse cosmetice.

In afara de acestea, pectina poate fi folosita in multe alte domenii, inclusiv in aplicatii farmaceutice/medicale:

  • Pectina reduce colesterolul rau (LDL) din sange; datorita efectului sau asupra colesterolului, ajuta, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale;
  • Ajuta la reducerea nivelului  glicemiei;
  • Creste volumul si consistenta  scaunului si ajuta astfel la ameliorarea diareei si constipatiei;
  • Este o sursa excelenta de bacterii “bune” pentru colon ajutand la repararea  tesutului intestinului gros;
  • Stimuleaza productia de lichid sinovial care protejeaza articulatiile si le permite acestora sa functioneze corect; intervine in procesul de chelatizare, ajutand articulatiile sa se curate de metalele grele daunatoare, care le fac rigide si dureroase.

sursa: viatasanatoasa.com

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pectina hetero-polizaharid structural citrice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1787 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024236 (s)