News Flash:

Ce trebuie sa mananci inainte de masa, pentru ca dieta sa dea roade

11 Aprilie 2014
1136 Vizualizari | 0 Comentarii
Ordinea felurilor de mancare de pe masa influenteaza modul in care oamenii isi umplu farfuriile. Acesta era un fapt cunoscut, dar informatiile s ecomplteaza cu data noi cu referire directa la frutele pe care le conuma. 
Intrebarea: fructele inainte, dupa, sau intre mese are un raspuns. Doi cercetatori de la Universitatea Cornell din Statele unite au facut un experiment foarte interesant care dovedeste ca, atunci cand vine vorba despre mancare reaxtiile omului intra in categoria celor primare.

Vezi si: Iaurtul te poate ajuta sa scapi de kilogramele acumulate in timpul sarbatorilor
 
Cercetatorii in cauza au studiat comportamentul oamenilor in timpul unui bufet suedez si au observat ca acestia isi umpleau farfuriile cu primele alimente pe care le vedeau in fata, indiferent care ar fi fost acestea. Cei doua ai facut un experiment. Au oferit un bufet suedez cu sapte tipuri de alimente pentru micul dejun, dar aranjate cu totul diferit. La o masa, au fost oferite, exact in aceasta ordine, omleta cu branza, cartofi prajiti, rulouri cu scortisoara, cereale, iaurt degresat si fructe, iar la cealalta masa mai intai fructele, urmate de iaurt degresat, cereale, omleta, cartofi prajiti, rulorui cu scortisoara.

Vezi si: 16 exemple de meniuri sanatoase recomandate de un expert in nutritie
 
Cercetatorii au descoperit ca ordinea de prezentare a mancarii a influentat modul in care alimentele au fost alese de participantii la experiment. De exemplu, 86,4% dintre subiecti au ales fructele, daca acestea le-au fost oferite mai intai, dar numai 54,8% au ales fructele de la masa unde acestea erau asezate dupa alte feluri de mancare.
De asemenea, 75,4% dintre subiecti au ales omleta cu branza de la masa unde aceasta era asezata in fata, in timp ce 28,8% au ales-o de la masa unde era asezata dupa alte feluri de mancare.
"Primele trei feluri de mancare pe care o persoana le-a vazut pe masa au umplut farfuria in proportie de 66%, indiferent daca mancarea era saraca sau bogata in calorii", a concluzionat unui din cercetatori, iar persoanele care alegeau in primul rand omleta cu branza aveau o sansa mai mare sa consume cartofi si sunca, fenomen cunoscut sub denumirea de "efect de recul".

Vezi si:  De ce este importanta painea in alimentatie
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fructe masa dieta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2005 (s) | 34 queries | Mysql time :0.065046 (s)