News Flash:

Ce trebuie sa manance persoanele cu steatoza hepatica

7 Aprilie 2018
2082 Vizualizari | 0 Comentarii
Ficatul gras sau steatoza hepatica in termeni medicali reprezinta o afectiune a ficatului ce consta in incarcarea acestui organ cu grasime in exces si perturbarea functiilor sale.
Care sunt simptomele ficatului gras? Ca orice boala de ficat, simptomatologia, macar la debut, este una silentioasa si nespecifica. Asadar o persoana cu ficat gras poate resimti:
  • o crestere usoara in greutate fara un motiv clar;
  • stare de oboseala, de somnolenta;
  • Inapetenta, insa lipsa poftei de mancare poate lipsi ca simptom la multe persoane cu fucat gras;
  • Tulburari de tranzit: constipatie sau diaree, dureri de burta, balonare etc.;
Simptomele sunt atat de discrete si nespecifice incat marea majoritate a persoanelor care sufera de ficat gras le ignora sau le pune pe seama altor probleme ori motive.

Leac din frunze de papadie pentru ficat

Cea mai buna bautura tonica pentru ficat
 

Care sunt cauzele ficatului gras (steatoza hepatica)?

  • Cauzele ficatului gras nu sunt multe, steatoza hepatica aparand la urmatoarele persoane:
  • persoanele care consuma alcool in exces pentru corpul lor. Acest exces poate insemna si un pahar de vin pe zi la cei care nu sunt rezistenti la alcool;
  • Persoanele obeze;
  • Persoanele cae sufera de diabet;
  • Slabirile rapide, fie prin diete drastice, fie cele patologie (o boala duce la slabirea rapida sau o interventie chirurgicala);
  • Unele boli metabolice, malnutritia etc.
  • De regula, cele ai frecvente cauze pentru ficat gras sunt consumul de alcool si obezitatea.
  • In functie de cauzele care duc la steatoza hepatica putem deduce cu usurinta ce dieta ar trebui sa tine o persoana cu ficat gras.
Dieta pentru cei cu ficat gras
Cereale, painea alba. Cerealele si produsele obtinute in special din faina alba ar trebui evitate de cei cu ficat gras.
Aceasta pentru ca concentratia mare de zahar (painea alba, cerealele, cartofii, orezul – toate aceste contin glucide in cantitati mari) faciliteaza incarcarea ficatului cu grasimi. Aceasta este si explicatia pentru care diabeticii pot face steatoza hepatica. Asadar celor cu ficat gras se recomanda sa nu consume mai mult de o felie de paine la masa. Atentie, painea nu se inlocuieste cu mamaliga, caci si porumbul are un indice glicemic destul de mare!
Legume foarte dulci. Legumele foarte dulci ar trebui consumate mai rar, dar nu excluse din alimentatie. De exemplu porumbul, orezul, catoful – acestea ar trebui consumate de doua-trei ori pe saptamana si impreuna cu alte alimente. De exemplu cartofii in corba, orezul in preparate cu legume sau salate, porumbul in salate sau ghiveci de legume. Cu alte cuvinte evitati consumul de pilaf, piure, preparate care contin predominant aceste alimente.
Carnea grasa dauneaza celor cu ficat gras. Se recomanda sa evitati carnea grasa, in special carnea de porc. Evitati de asemenea carnea tocata (care contine grasime) si orice preparat din carne tocata (mici, carnati, salam), precum si mezelurile de orice fel.
Recomandat este sa consumati carne de pui sau peste ori curcan, preparata prin fierbere, la cuptor sau pe gratarul cu aburi (gratarul considerat sanatos).
Cei cu ficat gras au “interzis” la alimente prajite. Se spune ca nu aveti voie “nici sa le mirositi”. Preparatele prajite trebuie excluse in totalitate din meniul unei persoane cu ficat gras, indiferent de tipul uleiului in care preparatele au fost prajite.
Cei cu ficat gras trebuie sa evite “grasimile rele”. Grasimile rele sunt cele saturate si in mod normal pe eticheta produselor ar trebui sa scrie (se spune obligatoriu) tipul grasimilor continute de respectivul produs precum si procentul acestora. In tot cazul, cei cu ficat gras trebuie sa evite alimentele foarte grase, sa evite sa puna ulei in mancaruri, sa caleasca ceapa, sa consume carne grasa, unt, margarina (chiar daca e vegetala, are un sursplus de grasimi si deci de calorii), chiar si in salate se recomanda sa nu puneti mai mult de o lingura de ulei, scrie kudika.ro.
Deseori oamenii exagereaza cu folosirea uleiului, mai ales daca este ulei de masline despre care stiu ca are proprietati benefice. Insa acele proprietati se obtin la consum redus. Am intalnit si persoane care spuneau ca manaca doar salata si nu reusesc sa scada in greutate, dar puneau peste 5 linguri de ulei la o salata!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

steatoza hepatica ficat gras
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1875 (s) | 23 queries | Mysql time :0.043920 (s)