News Flash:

Ce trebuie sa manance o mamica inainte si dupa sarcina?

16 Mai 2018
424 Vizualizari | 0 Comentarii

Este incitant sa planifici aducerea pe lume a unui bebelus. Insa ce trebuie sa manance o mamica inainte si dupa sarcina pentru a evita problemele de sanatate atat ale mamei, cat si ale bebelusului?

Sunt multe lucruri pe care o mamica le poate face pentru a se pregati pentru aceasta perioada. Este important sa analizam modul in care obiceiurile si contextul general, alegerile si actiunile cotidiene ar putea afecta fertilitatea. Unele femei raman insarcinate destul de usor, indiferent de stilul de viata sau de mediu, dar obiceiurile sanatoase pot stimula fertilitatea. Nu inseamna ca trebuie ca viitoarea mamica sa fie intr-o forma exceptionala sau o stare de sanatate spectaculoasa pentru a putea concepe un copil, dar e important sa urmeze niste pasi care sa ii creasca sansele de conceptie si ulterior de evolutia unei sarcini sanatoase.  
 
Greutatea anterior conceperii este foarte importanta. O mamica obeza sau supraonderala are riscul de 60 % de a avea un copil obez  si daca si partenerul este obez, riscul  creste la 80 %. O coordonata importanta a stilului de viata, importanta pentru o stare buna de sanatate este regimul alimentar. Alimentatia in vederea conceperii este similara cu alimentatia recomandata pentru o sanatate buna. Daca trebuie sa facem niste modificari ale regimului alimentar, beneficiile vor viza nu doar inima, vasele de sange, creierul si alte sisteme, cat si sistemul reproducator.  In plus, un regim corect ajuta la obtinerea unei greutati optime daca exista probleme de greutate si sporeste astfel sansele de a ramane insarcinata.  

Daca incerci sa ramai insarcinata, cel mai bine este sa eviti consumul de alcool. Unul dintre cele mai importante motive este ca expunerea la alcool poate afecta fatul in primele saptamani ale sarcinii, deoarece odata ce patrunde in circuitul sangvin, aceste  la fat prin placenta. Consumul constant de alcool pe perioada sarcinii creste riscul avortului spontan, al decesului fetal si al malformatiilor grave ale fatului. 
 
Este important sa evitam din alimentatie carbohidratii simpli care se absorb si sunt convertiti rapid in glucoza, din produsele cu nivel de procesare ridicat precum painea alba, bomboanele, prajituri si sa consumam carbohidrati complecsi care au o durata de digerare mai lunga si ofera energie pentru o perioada mai indelungata de timp incluse in alimentele ce contin amidon si fibre precum legumele si produsele cu amidon din cereale  integrale. Recomand consumul de ovaz, orz integral, orez brun, legume, fructe, mazare, linte, fasole si  consumate in prima parte a zilei.  

In ceea ce priveste consumul de grasimi, trebuie sa stim ca exista o categorie foarte nociva: grasimile trans. Desi aceste grasimi exista in mod natural in alimente alaturi de grasimile saturate si nesaturate, ele apar de multe ori in timpul procesarii alimentare prin hidrogenarea partiala a grasimilor nesaturate si sunt asociate cu o crestere a nivelului de colesterol si implicit a bolilor cardiovasculare.

Alimentele comerciale coapte precum biscuitii, produsele prajite contin grasimi trans. Este important sa incepem sa citim ingredientele de pe etichetele produselor si sa evitam produsele cu aceste tipuri de grasimi, cunoscute si sub denumirea de uleiuri vegetale partial hidrogenate. In schimb, putem alege grasimile care se gasesc in mod natural in alimente, mai ales in plante. 

Grasimile mononesaturate se regasesc in uleiul de masline, de nuci, de rapita si sunt o optiune pentru gatit. O alta optiune sunt nucile si avocado. Recomand consumul de peste de 2 ori pe saptamana, deoarece este bogat in grasimi polinesaturate. Trebuie sa retinem sa consumam pestele de tip ,,vanat’’ si nu ,,vanatorul’’, care este mai jos situat in lantul trofic, adica sa evitam pestii mari care acumuleaza o cantitate mai mare de mercur.  

Proteinele sunt un element important din regimul alimentar. Ele reprezinta caramizile tuturor celulelor, tesuturilor si organelor. De asemenea repara structurile organsimului, produc substante chimice, transporta nutrienti si regleaza procesele interne.  Printre  sursele de proteine regasim carnea, fructele de mare, ouale, leguminoasele, alimentele pe baza de soia, lactatele.   E important sa consumam   lactate fermentate, legume, deoarece sunt bogate in fibre si asigura un tranzit optim, mai ales in sarcina cand pot aparea tulburari de tranzit. Recomand consumul de proteine animale, in special carne alba slaba si mai putina carne rosie.  E important sa evitam carnea cruda, sau branzeturile mucegaite si alimentele neprocesate.  

In perioada de lauzie este important sa avem un regim echilibrat similar cu cel din timpul sarcinii. Nu este recomandat sa urmam diete in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare. De alimentatia in timpul sarcinii depinde viitoarea lactatie.  Recomand viitoarelor mamici sa consume fructe, legume si cereale integrale, grasimi sanatoase si proteine de calitate, inclusive cele din plante. Este important sa mentinem un consum de calorii adecvat evolutiei sarcinii. E recomandat ca in sarcina, o persoana normoponderala sa ia in greutate 8-10 kg, in timp ce o persoana supraponderala, obeza 5-7 kg.  

sursa: eva.ro


bebelus mamica sarcina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1505 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014982 (s)