News Flash:

Ce sunt sterolii vegetali

25 Martie 2019
202 Vizualizari | 0 Comentarii

Sterolii sunt grasimi vegetale ce se gasesc in toate alimentele bazate pe plante. Sterolii, inclusiv colesterolul, sunt in aceeasi clasa de familie de steroizi, insa nu au efectele negative ce sunt asociate cu steroizii. Stanolii sunt glicozide, ce reprezinta niste structuri moleculare atasate sterolilor.

Stanolii pot fi distrusi rapid si, fara acestia, sterolii nu mai pot avea aceleasi beneficii pentru sistemul imunitar. In natura, plantele nu contin doar steroli. Sterolii sunt asociati intotdeauna cu acele glicozide. Cercetarea originala pentru steroli si stanoli a fost bazata pe un extract din planta Hypoxis Africana sau “Cartoful African”. Denumirea vine de la aspectul de cartof pe care il are aceasta planta. Deoarece au fost descoperite unele substante daunatoare in aceasta planta, au fost cercetate si alte plante ca sursa de steroli si stanoli.

Graul, de exemplu, contine aproximativ 4.200 miligrame de steroli vegetali pe 100 de grame, in timp ce faina de grau contine numai 52 miligrame pe 100 grame. Prin procesare, sterolii vegetali sunt pierduti, ceea ce se intampla si in cazul uleiului rafinat de floarea soarelui. Plantele uleioase crude reprezinta o sursa bogata de fitosteroli si de glicozidele lor, insa cea mai mare parte a acestora este indepartata prin procesare.

Beneficiile sterolilor si stanolilorIn timp ce boabele de soia contin 160 miligrame de steroli vegetali pe suta de grame, uleiul crud contine aproximativ 350 miligrame. Acesta este redus cu 220 miligrame atunci cand uleiul este procesat si este si mai redus dupa hidrogenare. Aceste lucruri se aplica in cazul tuturor plantelor uleioase.

Oricum, pentru a consuma 100 miligrame de steroli vegetali, ar trebui sa mancam intre 500 si 700 grame de legume si fructe proaspete sau aproximativ 200 grame de produse pe baza de faina (fara aditivi). Acest gramaj ar trebui dublat pentru o suplimentare a unei diete normale, deoarece sterolii si stanolii sunt foarte bine atasati de fibra plantei si nu sunt complet absorbiti. Atunci cand alimentele procesate sunt consumate sau atunci cand suntem stresati, absorbtia acestora este si mai mica. Dietele de slabit, sanatatea precara si varsta inaintata reduc alarmant cantitatea de steroli si stanoli ingerata. D.G.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

steroli vegetali colesterol rau colesterol bun scadere colesterol
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1500 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014078 (s)