News Flash:

Ce sunt parabenii?

24 Noiembrie 2011
7657 Vizualizari | 0 Comentarii

Parabenii sunt de fapt conservanti, care din punct de vedere chimic, sunt esterii acidului para-hidroxi-benzoic:para hidroxi-benzoatul de metil (sin. Nipagin), para hidroxi-benzoatul de etil, para hidroxi-benzoatul de propil (sin. Nipasol), para hidroxi-benzoatul butil, para hidroxi-benzoatul de izobutil, para hidroxi-benzoatul  de benzil etc.)


Deci parabenii sunt o clasa de substante chimice care sunt frecvent utilizate ca si conservanti in produsele cosmetice - peste 22.000 de produse (sampoane, creme, geluri de dus, sapunuri, produse autobronzante, farduri, pasta de dinti etc.), industria farmaceutica (produse farmaceutice cu administrare topica, administrare parenterala) dar si in industria alimentara.


Concentratiile admise sunte de maxim 0.8% pentru un amestec de parabeni si maxim 0.4% pentru unul singur.Un procent de peste 80% din cosmetice contin parabeni care se regasesc pe eticheta sub diverse denumiri, cele mai frecvente fiind methylparaben, propylparaben, butyl paraben, ethylparaben, isobutyl paraben etc.


De ce sunt utilizati parabenii? Pentru simplul motiv ca au proprietati bactericide si fungicide si sunt ieftini. Au rolul de a creste perioada de valabilitate a produsului. Legislatia nu interzice utilizarea lor.


Stiati ca parabenii se gasesc si in natura? Se estimeaza ca in jur de 120 de plante si de alimente contin parabeni naturali. De exemplu afinele contin metilparaben, zmeura contine propilparaben ...


Parabenii sunt folositi si in alimentatie, mai ales in biscuiti si in mezeluri (aditivi incepand cu E214, E215 ...  pana la E219). Au fost introdusi pe piata in anul 1920 si sunt utilizati frecvent, pentru ca sunt eficienti si ieftini. Totusi sunt utilizati in cantitati foarte mici.


S-a estimat "consumul zilnic" de parabeni ca fiind 17.76g pentru adulti si 378mg pentru copii. Ingrijorator, nu?


De ce sunt substante controversate? Parabenii au devenit un subiect de mare interes in momentul in care au fost descoperite concentratii mici in tumorile  cancerului de san. Se pare ca au proprietatea de a mima slab hormonii estrogeni, care sunt incriminati in aparitia cancerului de san.


Cristina GaftonUtilizarea produselor cosmetice cu parabeni poate induce, din cauza efectului estrogenic, aparitia prematura a pubertatii in cazul fetelor, fenomen cunoscut drept factor de risc in aparitia cancerelor de san. Deasemenea parabenii patrund in piele si pot declansa eczeme si iritatii locale mai ales la persoanele cu predispozitie la alergii. Categoria de chimicale sintetice considerate perturbatori endocrini afecteaza negativ si fertilitatea barbatilor, scazand viabilitatea spermei si cantitatea acesteia.


Totusi nu exista studii despre parabeni care sa demonstreze ca sunt cancerigeni pentru om (relatia cauza-efect). Insa este cunoscut faptul ca acestia nu sunt metabolizati complet si eliminati din corp, ci pot ramane in interiorul celulelor, afectand functionarea organismului.


Parabenii sunt substante chimice  care patrund in organism prin mai multe surse, alimente, cosmetice dar si medicamente, iar efectul lor cumulat cu alti factori toxici ca poluarea, alcoolul, fumatul poate produce efecte grave, mai ales organismelor cu predispozitie spre boli alergice sau spre cancer. Parabenii sunt rapid absorbiti in organism, metabolizati si excretati sub forma de acid para-hidroxibenzoic, acid para-hidroxihipuric, para-hidroxibenzoilglucuronat si para-carboxifenilsulfat.


E o nou trend - moda "fara parabeni" ... Intr-o societate moderna, in care nu putem renunta la igiena si infrumusetare, ca sa-i evitam pare  "misiune imposibila". Dar in orice exista un prim pas, acesta fiind in primul rand constientizarea riscului pe care il aduc acesti parabeni. Apoi putem fi mai selectivi atunci cand achizitionam diverse produse pentru uzul nostru personal.
parabenii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1546 (s) | 35 queries | Mysql time :0.022543 (s)