News Flash:

Ce sunt dioxinele si cum iti afecteaza sanatatea

24 Ianuarie 2012
4330 Vizualizari | 0 Comentarii

Dioxinele sunt substante rezultate in urma proceselor industriale (prelucrarea fierului si otelului, dar si in industria neferoaselor si in cea chimica), in urma albirii hartiei, precum si in urma producerii de ierbicide si de pesticide si arderii plasticului si lemnului tratat cu anumite chimicale, cum este pentaclorofenolul. Si incalzirea caselor prin arderea lemnului si incendierea resturilor agricole de pe campuri elibereaza in atmosfera dioxine. De asemenea, dioxinele se produc si natural, in cazul eruptiilor vulcanice sau al incendierii padurilor. Si fumul de tigara contine si dioxine.

Sunt peste 400 de substante catalogate dioxine, iar cea mai toxica dintre ele este tetraclorodibenzo-para-dioxina.

Dioxinele si mediul
Eliberarea dioxinelor in aer permite transportul lor la distante mari. De aceea aceste substante se gasesc oriunde in lume. In apa, dioxinele tind sa se sedimenteze. In felul acesta ele pot fi transportate mai departe sau ingerate de pesti. Descompunerea dioxinelor in mediu necesita foarte mult timp, de aceea ele se pot concentra in lantul alimentar, animalele ajungand sa aiba in corp concentratii mult mai mari decat plantele, apa, solul. Porcinele se numara printre animalele predispuse la contaminarea cu aceasta substanta.

Nivelurile cele mai mari de dioxine se gasesc in unele soluri si in alimente, in special in lactate, in carne, in fructe de mare si in peste. De altfel, incidentele de contaminare masiva cu dioxine s-au petrecut prin consumul de carne sau de lactate care le contineau. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) spune ca mai mult de 90% din expunerea umana la dioxine se petrece prin consumul alimentelor contaminate. Niveluri foarte mici au fost descoperite in plante, in apa si in aer. 

Efectele dioxinei asupra organismului
Rezultatele diverselor studii au evidentiat efectele adverse ale dozelor mari de dioxina asupra sanatatii omului.  De aceea efectele nocive asupra organismului depind de mai multi factori, printre care nivelul expunerii, adica doza de toxic, durata si frecventa contactelor organismului cu substanta. 

Expunerea pe termen scurt la un nivel mare de dioxine poate duce la leziuni ale pielii, cum ar fi un tip special de acnee (cloracnee), sau la inchiderea la culoare a unor portiuni de piele, iritatii ale pielii (inrosirea pielii pe zone limitate), decolorare zonala si cresterea excesiva a parului in special pe fata si in partea superioara a corpului.

Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reactiilor la acest nivel este moderata.

Principalul pericol al expunerii la acest toxic il reprezinta riscul cancerigen la adulti. Studiile au aratat ca expunerea la doze mari de dioxina sau la doze mici, dar pe perioade indelungate creste considerabil riscul de cancer. De asemenea, Daca ne expunem la dioxine timp indelungat, riscam afectarea sistemului imunitar, iar in cazul copiilor si al adolescentilor, principalele consecinte fiind dezvoltarea defectuoasa a sistemului nervos, a sistemului endocrin si a aparatului reproducator. 

Tendinta toxicului este de a se acumula in tesutul adipos. Astfel, tot mediul inconjurator este contaminat cu dioxine, cele mai multe astfel de substante sunt preluate din alimentatie, peste 95% provenind din ingerarea grasimilor de origine animala.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dioxinele tetraclorodibenzo-para-dioxina efectele dioxinei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1576 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021005 (s)