News Flash:

Ce sunt acizii trans si unde se gasesc?

13 Ianuarie 2019
374 Vizualizari | 0 Comentarii

Acizii trans pot proveni si din surse naturale, nu numai industriale, dar noua ne este mai frica de cei industrali, provenind din uleiurile partial hidrogenate. Ii intalnim insa aproape peste tot in analize: in chipsuri, in produsele de panificatie si patiserie, in painea uzuala, in produsele de tip fast-food, in cantitati ce variaza de la 0,5 la suta la peste 30 la suta, spune ing. Alexandru Ciric, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In Romania, nu exista in acest moment norme care sa reglementeze pragul acestor acizi trans, dar in alte tari se pun deja in aplicare si in Danemarca, de pilda, se inregistreaza un real succes - deja bolile cardiovasculare sunt in scadere fata de ce se intampla in restul Europei. in 2015 au fost declarate nesigure pentru consumul uman si in Statele Unite, dupa studii care au durat din 2003.

Dr. Mihaela Bilic, la Digi24: Eu intotdeauna am incercat sa spun mamelor ca nu exista mancare sanatoasa si mancare nesanatoasa, tocmai pentru ca ceea ce face diferenta este cantitatea. Noua ca romani ne lipseste educatia care ne defineste clar categoriile de alimente, adica: exista alimente de baza, pe care le mananci in fiecare zi si chiar la fiecare masa - paine, paste, orez, cartofi, carne, alimente - si exista apoi elemente facultative, care sunt alimentele procesate, industralizate, care contin multa grasime, mult zahar si care trebuie mancate din cand in cand, pentru placerea gustului, in cantitati mici. Dar si aici exista diferente de calitate. Acizi grasi trans inseamna in primul rand margarina, adica un ulei vegetal, care a fost transformat prin hidrogenare intr-un fel de unt, intr-un produs solid. Ca sa faci un produs de patiserie iti trebuie fie untura, fie unt, fie margarina. Margarina va fi totdeauna mai ieftina. Dar totusi nu putem sa blamam aceste produse in totalitate: patiseria este rea! Pentru ca distrugem arta culinara. insa intre a lua un croissant cu unt si a lua unul care are margarina sau intre a lua unul proaspat si unul care sta intr-un ambalaj foarte mult timp, aici trebuie sa fie si rolul consumatorului: sa-si cheltuiasca banii cu intelepciune, pentru ca daca noi vrem mult si prost nu ne putem plange apoi ca nu ne face mancarea bine. A.M.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grasimi nutritie acizii trans grasimi sanatoase
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1725 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018361 (s)