News Flash:

Ce substante benefice organismului distrugem prin gatit

3 Martie 2012
1685 Vizualizari | 0 Comentarii

Alimentele vii sunt pline de enzime, insa cea mai mare amenintare pentru acestea este gatirea  (fierberea, coacerea, prajirea). Orice aliment incalzit la temperaturi de peste 48 de grade C timp de aproximativ 20 de minute, isi pierde enzimele. Un celebru studiu realizat inainte de al Doilea Razboi Mondial a scos la iveala importanta consumului de alimente crude.

Este vorba de Studiul Pottenger care a durat 10 ani (intre 1932 si 1942) si s-a efectuat asupra a patru generatii de pisici, insumand 900 de reprezentante ale acestei specii. Jumatate dintre acestea au fost hranite cu carne cruda si lapte, iar cealalta jumatate a consumat carne gatita si lapte pasteurizat.

Pisicile care au consumat alimentele gatite au suferit de o serie de boli degenerative, asemanatoare bolilor societatii moderne din Occident. De fapt, fiecare generatie a acestor pisici era tot mai slabita, avand probleme congenitale ale oaselor, osteoroporoza si tulburari artritice, disfunctii imunitare si chiar sterilitate, deformatii congenitale si defecte din nastere la a treia si a patra generatie.

Pisicile care au consumat carne cruda si lapte nu au avut aceeasi soarta vitrega. Studiul concluzioneaza ca lipsa absoluta a enzimelor a fost cea care a determinat aceste anormalitati si boli degenerative.

Alti nutrienti distrusi prin gatit
Gatitul nu distruge numai enzimele. Nici proteinele nu au sanse sa scape temeperaturilor inalte. Atunci cand gatim prea mult timp alimentele bogate in proteine, acestea devin inutile si chiar daunatoare. Un studiu despre pierderea de proteine prin gatirea carnii a concluzionat ca gatitul la 200 grade C a determinat o scadere semnificativa (de la 4 la 30 de ori) a proteinelor solubile din fripturile analizate.

Dar si vitaminele se distrug prin gatit. Se estimeaza ca nu mai putin de 50% dintre vitaminele B se pierd prin gatire. Asta inseamna ca deseori nu obtinem decat 15% din valoarea nutritiva a majoritatii alimentelor, un procent si mai mic de proteine si aproape nimic din enzimele pe care le contin aceste alimente.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

enzime
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1491 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013824 (s)