News Flash:

Ce stim si ce nu prea stim despre vitamina C

10 Decembrie 2010
4606 Vizualizari | 0 Comentarii
Ce stim si ce nu prea stim despre vitamina C
Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este una dintre cele mai mediatizate dar cel mai putin intelese dintre toate vitaminele. Devenita celebra datorita laureatului Nobel din 1954, Linus Carl Pauling, si recomandata de o multime de nutritionisti, vitamina C este intr-adevar un nutrient esential pentru viata umana.

Despre vitamina C

Pentru a intelege ce este si cum actioneaza vitamina C trebuie sa stim mai intii cite ceva despre vitamine in general. Termenul este derivat din combinatia a doua cuvinte: vital si amine. Vitaminele sint molecule organice (continind carbon) care functioneaza in principal ca niste catalizatori ai reactiilor din organism. Catalizatorii sint substante care permit unei reactii chimice sa se desfasoare cu mai putina energie si in mai putin timp decit in conditii obisnuite. Daca acesti catalizatori lipsesc, asa cum se intimpla in cazul avitaminozei, functiile normale ale organismului pot ceda si face individul sensibil la boala. Organismul are nevoie de vitamine in cantitati minuscule, de cele mai multe ori citeva sutimi de gram, pe care si le procura din trei surse: alimente, bauturi si corpul uman (vitamina K este eliberata de bacteriile intestinale, iar vitamina D se produce cu ajutorul iradierii pielii cu ultraviolete). Vitaminele sint solubile in apa sau grasimi. Cele solubile in grasimi sint vitaminele A, D, E, K si se acumuleaza in zonele corpului unde exista depozite de lipide si in ficat. Atunci cind sint luate in cantitati mari, vitaminele solubile in grasimi pot provoca intoxicatii. Vitaminele solubile in apa sint B si C. In cazul in care sint administrate in exces, ele nu provoaca intoxicatii, ci sint eliminate prin urina. Este interesant de remarcat ca cele mai multe animale isi produc singure vitamina C de care au nevoie, dar ca omul, primatele si porcusorii de Guineea (cobaii) si-au pierdut aceasta abilitate. Din cauza acestei asemanari cu omul, cobaii sint folositi in experimente de ani de zile.

Importanta vitaminei C

Vitamina C este importanta pentru toate animalele, inclusiv oameni, pentru ca este vitala pentru producerea colagenului. Colagenul este elementul omniprezent in organism, fiind gasit din abundenta in fibrele tesutului conector, care da corpului forma si sprijina organele. Colagenul este peste tot in organism, iar de vitamina C depinde sinteza lui. In momentul producerii colagenului, se petrec o serie de reactii complexe, unele in interiorul celulei, altele in afara ei. Vitamina C este prezenta in exteriorul celulei, unde rolul ei este de a adauga hidrogen si oxigen moleculelor a doi aminoacizi: prolina si lizina. Rezultatul acestui proces este o molecula-mama, numita procolagen, care este ulterior modificata in afara celulei obtinindu-se colagenul. In lipsa vitaminei C, procesul de formare a colagenului este tulburat, rezultind o mare gama de probleme peste tot in organism.

Efectele carentei de vitamina C

Deficitul de vitamina C cauzeaza scorbutul, o boala care azi este intilnita rar si mai ales la alcoolici, care isi extrag necesarul de calorii din alcool. Scorbutul provoaca singerarea si inflamarea gingiilor, slabirea radacinilor dintilor, vindecarea greoaie a ranilor, dureri de articulatii, scaderea masei musculare si multe alte probleme. Primul care a recomandat legume si fructe proaspete pentru combaterea scorbutului a fost un fizician scotian, pe nume James Lind, in 1753.

Surse bogate in vitamina C


Vitamina C se gaseste in fructe citrice precum portocale, lamii, grepfruturi si legume printre care rosiile, ardeiul gras, cartofii. Cantitatea de vitamina C scade foarte mult prin expunere la aer, taiere si gatire, totusi, ceea ce ramine este cantitatea necesara unei persoane normale pentru o zi. Cantitatea de vitamina C maxima recomandata este de 60 de miligrame pe zi. O doza de 5-7 miligrame pe zi va preveni scorbutul. Trebuie stiut si ca ficatul stocheaza provizii de vitamina C care sint de ajuns pentru aproximativ trei luni.

Vitamina C ca supliment alimentar

Administrarea de vitamina C sub forma de supliment alimentar nu este necesara aproape niciodata. Fiecare aliment pe care il consumam in mod obisnuit contine o cantitate destul de mare de vitamina C, incit organismul sa nu-i duca lipsa. De asemenea, luind suplimenti, putem lua prea multa vitamina C, ceea ce poate cauza o serie de probleme medicale.

Vitamina C nu este un leac pentru raceli si cancer


Laureatul premiului Nobel Linus Pauling a sustinut permanent administrarea unor doze mari de vitamina C pentru vindecarea si prevenirea racelilor, pentru prelungirea vietii pacientilor cu cancer in faza terminala si pentru prevenirea altor boli. Argumentul de baza al lui Pauling in favoarea dozelor mari este acela ca omul este printre putinele animale care nu isi produc singure necesarul de vitamina C, fapt ce pare a fi un defect in alcatuirea noastra genetica. Pauling a calculat ca un adult are nevoie in medie de 10-12 grame de vitamina C pe zi pentru a preveni mai multe boli. Din pacate insa, cercetarile ulterioare nu sustin teza sa. Dozele mari de vitamina C administrate la inceputul unei raceli nu reduc decit in unele cazuri severitatea simptomelor. Nici dozele mari administrate bolnavilor de cancer nu s-au dovedit mai folositoare, ba chiar in unele cazuri le-au inrautatit starea.

Efectele negative ale dozelor prea mari

Deoarece este solubila in apa, oamenii cred ca vitamina C nu poate dauna, indiferent cit de mare ar fi doza in care este luata. Din pacate insa, dozele prea mari din acest nutrient pot avea o serie de consecinte medicale precum eliberarea toxica a fierului anorganic, ceea ce poate conduce chiar la moarte, formarea de calculi renali, diaree, revenirea scorbutului in cazul in care se inceteaza brusc administrarea de vitamina C, vatamarea smaltului dintilor in cazul in care tabletele sint mestecate, anomalii ale ritmului cardiac.

Vitamina C nu este intotdeauna un antioxidant


Unul dintre miturile care circula pe seama vitaminei C este ca aceasta este un antioxidant, dar acest lucru nu este adevarat in totalitate. Nutrientul este un agent redox, ceea ce insemana ca in unele cazuri actioneaza ca antioxidant, iar in altele ca oxidant. Antioxidantii sint importanti deoarece ei inhiba reactiile chimice cu oxigenul sau cu radicalii liberi. Reactiile de oxidare vatameaza celulele, dar vitamina C nu impiedica oxidarea decit in anumite circumstante. Vitamina C este o parte importanta a unui regim alimentar sanatos. Nu este insa un medicament-minune si poate avea un efect negativ daca este administrata in exces. Un regim alimentar echilibrat si sanatos va asigura cantitatea de vitamina C necesara pentru a preveni scorbutul si alte probleme de sanatate, fara sa fie nevoie de administrarea ei sub forma de tablete.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

4472 viz    0 com
1817 viz    0 com
4801 viz    0 com
1627 viz    0 com
3169 viz    0 com
6852 viz    0 com
2657 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1473 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021407 (s)