News Flash:

Ce si cat trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi

23 Iunie 2016
1116 Vizualizari | 0 Comentarii
Cerealele, fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Medicul nutritionist Luminita Florea spune pentru Gandul ce alimente putem combina si la ce trebuie sa renuntam pentru a ne pastra un stil de viata sanatos.
“O stare de sanate optima se dobandeste printr-un echilibru in dieta: alimente imunoprotectoare cat mai multe si cat mai variate si respectarea unor reguli de baza: odihna corespunzatoare, igiena corecta, lipsa expunerii la noxe (fumatul activ sau pasiv, consumul de alcool), evitarea tratamentelor agresive si repetate cu antibiotice, miscare cat mai multa in aer liber si evitarea spatiilor inchise si a sedentarismului prelungit”, spune nutritionistul Luminita Florea, de la clinica ProVita, pentru Gandul.
Se vor alege alimente cu valoare nutritiva mare, adica alimente care:
1. Aduc un aport proteic de buna calitate: carne alba slaba, peste si derivate, oua, lactate si branzeturi cu aport mediu de grasime in locul carnii rosii sau bogata in grasimi si procesate;
2. Alimente cu glucide integrale, nerafinate, care dau un aport energetic de durata in locul glucidelor rafinate, a alimentelor bogate in fainuri albe si zahar;
3. Grasimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale si oleaginoase in locul grasimilor animale si a derivatelor de tip tocaturi grase si intens procesate;
4. Multe fructe si legume cat mai crude, nepregatite termic sau chimic, ca surse de vitamine, minerale si fibre. 
Alimentele sunt aranjate in piramida alimentara, de la baza catre varf, in functie de cantitatea ce trebuie consumata zilnic:
1. Pentru un stil de viata sanatos, la baza piramidei gasim miscarea (minim 30-40 minute pe  zi) si hidratarea (minim 2 l lichide pe zi, cu alcool doar ocazional);
2. Alimentele de baza raman cerealele integrale (faina de grau integrala, fulgii de ovaz, orz, orez, paste integrale). Acestea sunt produse bogate in fibre, fier si multe din vitaminele complexului B (tiamina, niacina, acid folic); se recomanda un consum de 5-6 portii pe zi;
3. Fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca (sunt recomandate 3-4 portii de legume, 2-3 portii de fructe pe  zi), importata lor este data de continutul in fibre, vitamina C, acid folic, potasiu;
4. Urmatoarea treapta este destinata proteinelor lactate (lapte integral sau semi - degresat, iaurturi, branzeturi dulci sau telemea), datorita continutului bogat in calciu, potasiu, vitamina D, se recomanda consumul a 2-4 portii pe zi (consumul este mai crescut in cazul copiilor si adolescentilor datorita necesarului mare din timpul procesului de crestere);
5. Carnea, pestele, oualele, legume uscate, leguminoasele  asigura un aport important de fier si zinc, pe langa continutul bogat in proteine. Se recomanda consumul a doua, maxim trei portii pe zi.
6. In varful piramidei se afla grasimile si dulciurile, ele trebuie consumate ocazional, in portii cat mai mici.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cerealele fructele legumele alimentatia alimente echilibru dieta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1701 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029488 (s)