News Flash:

Ce sa faci si ce sa nu faci pentru a preveni aparitia cancerului

27 Ianuarie 2014
3680 Vizualizari | 0 Comentarii
Cancerul este, probabil, cea mai inspaimantatoare boala dintre toate si pe buna dreptate, pentru ca el reprezinta principala cauza a mortii la nivel mondial. Ultimele statistici au indicat ca in anul 2008, la nivel mondial, 7,8 milioane de oameni au decedat ca urmare a cancerului, adica 13% din totalul deceselor au fost provocate de cancer.
De asemenea, se presupune ca pana in 2020, populatia mondiala va creste la 7,5 milioane de indivizi, dintre care aproximativ 15 milioane  se vor imbolnavi de cancer si doar 3 milioane vor supravietui. 
Potrivit Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, cancerul de plamani, de stomac, ficat, colon si san cauzeaza cele mai multe decese anual. 
Ce cauzeaza cancerul?
Cancerul este cauzat atat de factori interni (precum mutatii mostenite si hormoni), cat si de factori de mediu (dieta, radiatiile infectiile). De-a lungul timpului, observatiile realizate de oamenii de stiinta in timpul studiilor au indicat ca majoritatea cazurilor de cancer nu au origini ereditate si ca factorii adusi de stilul de viata, precum dieta, fumatul, consumul de alcool si infectiile au influenta profunda asupra dezvoltarii sale. 
Desi, factorii ereditari nu pot fi modificati, stilul de viata si factorii de mediu sunt potential modificabili. 
Influenta mica impusa de ereditate si natura modificabila a factorilor de mediu indica faptul ca putem preveni aparitia cancerului. 
Printre factorii importanti dictati de stilul de viata, care afecteaza incidenta si letalitatea cancerului se numara tutunul, alcoolul, dieta, obezitatea, agentii infectiosi, poluantii din mediu si radiatiile. 
Asadar, haideti sa analizam pe rand toti acesti factori, sa aflam ce au descoperit oamenii de stiinta despre ei pana acum si sa vedem cum am putea sa invatam sa ne ferim de cancer cum putem noi mai bine. 
Principalii factori de risc ai cancerului
Tutunul
In 1964, fumatul a fost identificat ca principala cauza a cancerului de plamani si de atunci specialistii au realizat eforturi pentru a reduce utilizarea tutunului. 
Cercetarile au indicat ca utilizarea tutunului creste riscul de dezvoltare a cel putin 14 tipuri de cancer. Mai mult, el este responsabil pentru 15-30% din totalul tuturor deceselor survenite in urma cancerului si pentru 87% din totalul deceselor aparute in urma cancerului de plamani. 
Efectele cancerigene ale fumatului activ sunt bine documentate. Tutunul contine cel putin 50 de substante cancerigene. De exemplu, un metabolit din tutun, numit BPDE (benzo-piren-diol epoxid) are o asociere etiologica directa cu cancerul pulmonar. 
Momentan nu este pe deplin inteles modul in care fumatul contribuie la aparitia cancerului. Ce stim pana acum este ca el poate altera un numar mare de cai de semnalizare celulara. Rezultatele studiilor realizate de specialistii de la Centrul M.D. Anderon pentru cercetarea Cancerului, din cadrul universitatii Texas, au stabilit o legatura intre fumat si inflamatie. Mai exact, ei au aratat ca fumatul tutunului poate induce activarea unui marker inflamator (NF-?B). Astfel, este posibil ca agenti antiinflamatori sa suprime activarea acestui marker, ceea ce ar inseamna ca ei ar putea avea o aplicarea impotriva fumatului. 
De asemenea, ei au mai demonstrat ca curcumina, derivata din condimentul turmenic poate bloca markerul NF-?B indus de fumat. Pe langa, curcumina, se pare ca si alte substante fitochimice inhiba markerul mentionat mai sus. 
Alcoolul
Primul raport care sublinia asocierea dintre alcool si riscul crescut de cancer esofagian a fost publicat in 1910. De atunci, un numar de studii au scos la iveala faptul ca un factor de risc pentru cancerele care apare in portiunea superioara a tractului respirator si a celui digestiv este consumul crescut de alcool. 
Pe de alta parte, un studiu realizat de Williams si Horn a semnalat faptul ca alcoolul creste riscul de aparitie a cancerului mamar. Aceasta constatare a fost sustinuta de un alt studiu care a aratat o crestere a riscului de cancer mamar de 7,1%  la fiecare 10 grame de alcool consumate zilnic. Mai mult, un alt studiu din 1995 a demonstrat ca 4% din cazurile de cancer mamar din SUA au aparut ca urmare a consumului de alcool. In acelasi timp, consumul de alcool creste si sansele de dezvoltare a cancerului hepatic si al celui colorectal. 
De asemenea, exista dovezi care indica un efect de sinergie intre consumul excesiv de alcool si virusul hepatitei C sau B. Acest lucru poate duce la cresterea riscului de aparitie a carcinomului hepatocelular. 
Nici modul in care contribuie alcoolul la carcinogeneza nu este inteles in totalitate, dar specialistii cred ca alcoolul etilic ar putea juca un rol. Constatarile facute de oamenii de stiinta sugereaza ca alcoolul etilic nu este un cancerigen, ci un cocancerigen. Mai exact, atunci cand etanolul este metabolizat, sunt generati acetaldehida si radicalii liberi. Se crede ca radicalii liberi sunt predominant responsabili pentru carcinogeneza prin legarea lor de ADN si proteine, ceea ce duce la distrugerea acidului folic si la hiperproliferarea secundara. 
Specialistii sustin ca intre 25% si 68% din totalul cancerelor din partea superioara a tractului respirator si a celui digestiv sunt cauzate de alcool. Insa, 80% dintre aceste tumori pot fi prevenite prin abtinerea de la fumat si de la consumul de alcool. La nivel global, se pare ca 3,5% din totalul deceselor survenite in urma cancerului, sunt cauzate de alcool. 
Dieta
In 1981, Doll si Peto au estimat ca aproximativ 30-35% din decesele provocate de cancer in SUA erau asociate cu dieta. 
Masura in care dieta contribuie la decesele datorate cancerului variaza foarte mult, in functie de tipul de cancer. De exemplu, in cazul cancerului colorectal, dieta este asociata cu 70% dintre decese. 
Majoritatea cancerigenilor ingerati, precum nitratii, nitrozaminele si dioxinele provin de la aditivi alimentari sau produse alimentare de gatit. 
Consulul crescut de carne rosie, de exemplu, este un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer, mai ales pentru cele ale tractului gastrointestinal, dar si pentru cancerele colorectal, de prostata, de sani, gastric si oral. 
Aminele heterociclice produse in timp ce carnea este gatita sunt cancerigene. Gatitul carnii pe gratar sau la fum produce compusi de carbon daunatori precum produsi de piroliza si amino acizi, care au un puternic efect cancerigen.  
Nitritii si nitratii sunt folositi in carne deoarece inhiba productia exotoxinei botulinice. Cu toate acestea, ei sunt cancerigeni puternici. Expunerea pe termen lung la aditivi alimentari precum conservantii pe baza de nitritii  si colorantii azoici a fost asociata cu inducerea carcinozei. Mai mult, recipientele de plastic in care sunt conservate alimentele pot contine bisfenol, o substanta care poate migra in mancare si poate creste riscul de cancer mamar si de prostata. 
Acizii grasi saturati, acizii grasi trans si zaharul rafinat au fost asociati cu diferite tipuri de cancer. 
Obezitatea
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Societatea Americana pentru Cancer, obezitatea a fost asociata cu un nivel crescut al mortalitatii din cauza cancerului de colon, de san, de endometru, de rinichi, de esofag, de stomac, de pancreas, de prostata, de ficat si de vezica biliara. Descoperirile la care a dus acest test au indicat ca, in SUA, dintre toate decesele provocate de cancer, 14% in randul barbatilor si 20% in randul femeilor sunt atribuite obezitatii sau supraponderalitatii. Nivelul crescut de modernizare si „occidentalizarea” dietei si a stilului de viata sunt fenomene pe care specialistii le asociaza cu o tendinta a cresterii numarului de persoane supraponderale in multe dintre tarile aflate in dezvoltare. 
Agentii infectiosi
La nivel mondial, 17,8% din cazurile de neoplasm sunt asociate cu infectii. Acest procent variaza intre 10%, in tarile dezvoltate, si 24%, in tarile sarace. Virusurile sunt cele care cauzeaza majoritatea cancerelor determinate de infectii. 
Papilomavirus, virusul Epstein Barr,  HIV, HBV si HCV sunt cateva dintre virusurile asociate cu un risc de dezvoltare a cancerului cervical, anongenital, nazofaringian, hepatic, a celui de piele, a leucemiei cu celule T adulte sau a limfomului Hodgkin. 
Poluarea din mediu
Poluarea din mediu a fost asociata cu diferite tipuri de cancere. Aceasta poluare include particulele de carbon asociate cu hidrocarburi aromatice, poluarea din interiorul locuintelor sau din birouri prin fumatul de tutun, expunerea la compusi organici volatili, la formaldehide, poluarea alimentelor cu aditivi, expunerea la metale sau metaloizi cancerigeni, medicamente farmaceutice sau cosmetice. 
Numerosi poluati, precum hidrocarburile aromatice policiclice, cresc riscul aparitiei cancerului, mai ales al celui de plamani. Aceste hidrocarburi se pot lipi de particulele de carbon din atmosfera ajungand astfel in aerul pe care noi il respiram. Expunerea pentru lunga durata la hidrocarburi aromatice policiclice este asociata cu cresterea numarului de decese aparute ca urmare a cancerului de plamani. Alte studii au indicat ca oxidul nitric poate induce cancerul pulmonar promovand metastaze. De asemenea, expertii au constatat si o asociere intre riscul crescut de leucemie si expunerea la gazele de esapament. 
Poluantii din interiorul cladirilor, precum compusii organici volatili si pesticidele cresc riscul de leucemie la copii si de limfom. De asemenea, atat copiii cat si adultii expusi la pesticide au un risc crescut de dezvoltare a tumorilor cerebrale.
In acelasi timpul expunerea la poluanti inca din viata intrauterina a fost si ea asociata cu un risc crescut de cancer testicular.  
Radiatiile
Pana la 10% din totalul cazurilor de cancer sunt induse de radiatii, in special de substante radioactive si ultraviolete. Printre principalele cazuri de cancer indus de radiatii sunt: unele tipuri de leucemie, limfomul, cancerul tiroidian, cel al pielii, de san sau de plamani. Radonul si produsele care contin radon sunt cele mai comune surse de radiatii ionizate. Prezenta nucleelor radioactive provenite de la radon, radium si uraniu duc la cresterea riscului de cancer gastric in cazul soarecilor. 
Radiatiile neionizate derivate in principal din lumina soarelui includ raze UV care sunt canceroase. Expunerea la radiatiile UV este un risc major pentru mai multe tipuri de cancere de piele precum carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul. 
Prevenirea cancerului
Avand in vedere ca doar 5-10% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate de defecte genetice, restul de 90-95% sunt datorate mediului si stilului de viata pe care il adoptam. 
Studiile realizate in SUA au indicat ca tutunul, dieta, infectiile, obezitatea si alti factori contribuie cu aproximativ 25–30%, 30–35%, 15–20%, 10–20% si respectiv 10–15% la incidenta deceselor provocate de cancer, este destul de clar ce trebuie sa facem pentru a preveni aparitia cancerului. 
Aproape 90% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pumonar sunt fumatori de tutun, iar fumatul, combinat cu alcool poate contribui la tumorigeneza. In mod similar, tutunul care se consuma pe alte cai decat fumatul este responsabil pentru 400.000 de cazuri de cancer la nivel mondial. Asadar, evitarea consumului de tutun si micsorarea aportului de alcool are un efect major asupra incidentei cancerului. 
Infectiile sunt si ele factori majori care duc la aparitia cancerului. Vaccinurile impotriva cancerului cervical si HCC (impotriva meningitei) ar putea preveni unele forme de cancer. De asemenea, un mediu mai curat si cateva modificari ale stilului de viata ar fi metode si mai bune pentru prevenirea infectiilor care pot duce la cancer. 
Dieta, obezitatea si sindromul metabolic sunt si ele asociate cu diferite tipuri de cancer si ar putea fi responsabile pentru 30-35% din decese. Acest lucru sugereaza ca o parte destul de mare din totalul deceselor cauzate de cancer ar putea fi prevenite prin modificari ale dietei. Cercetari ample realizate in ultimii ani indica faptul ca o dieta bogata in fructe, legume, condimente si cereale are potentialul de a preveni cancerul. Diverse substante fotochimice identificate in fructe, legume, mirodenii si cereale au dovedit in timpul studiilor ca au potential chimioprevenitv. De asemenea, nu au fost putine studiile care in ultimii ani au evidentiat ca o dieta adecvata ajuta la protejarea impotriva cancerului. 
Asadar, haideti sa cunoastem agentii alimentari si substantele fitochimice care s-au dovedit a fi benefice in prevenirea aparitiei cancerului. 
Legumele si fructele
In 1981, un studiu a indicat ca intre 75 si 80 de procente din totalul cazurilor de cancer ar fi putut fi prevenite prin schimbarea dietei. Aceste constatari au fost sustinute si de un studiu din 1997 care indica faptul ca 30-40% din cazurile de cancer de la nivel mondial ar fi putut fi prevenite prin schimbarea dietei. 
De-a lungul timpului, studiile au scos la iveala mai bine de 25.000 de diferite substante fitochimice care au potentialul de a lupta impotriva a mai multor tipuri de cancere. Printre principalele substante chimioprevenitive identificate in fructe si legume gasim carotenoizii, vitaminele, resveratrolu, silimarina, quercetina, indole-3-carbinolul si sulforafanul. 
Carotenoizii
Mai multi carotenoizi prezenti in fructe si legume au fost identificati ca avand activitate antiinflamatoare si anticancerigena. Licopenul este unul dintre principalii carotenoizi din dieta mediteraneana, iar el poate reprezenta cam 50% din carotenoizii din sangele uman. Licopenul este prezent in fructe precum: pepenele rosu, caisele, guava roz, grepfrut, macese si rosii. 
Rezveratrolul
Rezveratrolul se gaseste in fructe precum struguri, alune si fructe de padure. El prezinta proprietati anticancerigene pentru o gama larga de tumori printre care si cele specifice cancerelor limfoide si mieloide, cancerului mamar, de prostata, de colon, de stomac si pancreas.  
Quercentina
Quercentina este un compus flavonic si unul dintre principalii flavonoizi din alimentatie. Ea se gaseste intr-o fama larga de fructe si legume, dar si in bauturi, precum ceaiul si vinul. In tarile vestice, aportul de quercentina este de 25-30 de mg pe zi. 
Efectele de antioxidare, antiinflamatorii, antiproliferare si de promovare a apoptozei ale moleculei au fost analizate pe larg in modele de culturi de celule, iar studiile au mai aratat ca, pe lana toate acestea, quercentina mai are si capacitatea de a bloca activarea markerului inflamator NF-?B. 
De asemenea, in testele pe animale s-a mai observat si ca acest compus poate inhiba inflamatia prevenind cancerul de colon si cel de plamani. 
In aceeasi ordine de idei, un studiu din Hawaii a indicat ca quercetina din ceapa si mere scade riscul de cancer pulmonar. 
Silimarina
Flavonoidul silimarina se gaseste in fructele uscate ale plantei armurariu (Silybum marianum sau ciulinul laptelui). Desi, specialistii cunosteau de mult proprietatile sale antioxidative si hepatoprotectoare, rolul sau de agent anticancer a fost descoperit doar de cativa ani. In ultima perioada, numeroase studii au subliniat ca substanta este chimioprotectoare.
Indole-3-carbinol 
Acest flavonoid este prezent in alimente precum varza, broccoliul, varza de Bruxelles, conopida. Studiile au indicat ca substanta are efecte anticancer, inhiband fixarea estrogenilor in tesuturile tumorale. 
Sulforafanul
Acesta se gaseste in special in legume crucifere, iar specialistii au demonstrat in repetate randuri capacitatile sale chimioprotectoare. Acesta, promoveaza apoptoza (moartea celulelor bolnave) si inhiba marcherii cancerigeni. 
Ceaiuri si mirodenii
Mirodeniile se folosesc in toata lumea pentru a da gust mancari. Un numar tot mai mare de cercetari au demonstrat ca substantele fitochimice precum catechinele (din ceai verde), curcumina (turmenic), sulfura de dialil (usturoi), timoquinona (chimen negru),capsacina (chili rosu), gingerolul (ghimbir), anetol (lemn dulce) si eugenolul (cuisoare si scortisoara) au potentialul de a preveni diferite tipuri de cancere. 
Catechinele
Mai bine de 3.000 de studii au indicat ca catechinele provenite din ceaiurile negre si verzi pot actiona impotriva mai multor tipuri de cancere. Cercetarile au indicat ca ceaiul verde are capacitatea de a proteja impotriva cancerului cervical, de prostata si al celui hepatic. 
Curcumina
Acesta este unul dintre compusii studiati intens, izolati din dieta, ca sursa de inhibare a inflamatiei. Nenumarate studii pe animale au aratat ca substanta se dovedeste eficienta impotriva cancerelor de san, de esofag, de stomac si de colon. 
Eficienta substantei impotriva cancerului colorectal si a celui pancreas a fost si ea dovedita de o serie de studii clinice. 
Sulfura de dialil
Izolata de usturoi, substanta inhiba cresterea si proliferarea celulele canceroase. Astfel ea poate lupta impotriva cancerului de colon, de san, a melanomului, glioblastomului si neuroblastomului. Alte studii, mai recente, au indicat ca substanta promoveaza apoptoza in cazurile de cancer de colon. 
Capsaicina
Acest compus este extrem de studiat. Desi, initial, se credea ca ar fi un cancerigen, studiile au demonstrat ca el are efecte chimioprotectoare. Mai exact, el este antioxidant, antiinflamator si antimutagenic.
Cereale integrale
Cele mai importate cereale integrale sunt graul, orezul si porumbul, pe cand cele minore sunt orzul, meiul, secara si ovazul. 
Cerealele integrale contin antioxidanti chimiopreventivi precum vitamina E, acizii fenolici, tocotrienoli si acid fitic.. Continutul de antioxidanti din cerealele integrale este mai mic decat in cazul fructelor de padure, dar ceva mai mare ca in cazul legumelor si fructelor obisnuite. 
Studiile realizate in ultimii ani au indicat ca aportul de cereale integrale reduce riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer printre care: cel al cavitatii orale, al esofagului, faringelui, laringelui, vezicii biliare, al colonului, al tractului digestiv superior, al sanilor, cel hepatic, de endometru, de ovare, prostata, vezica urinara, al celui renal si al glandei tiroide, dar si al limfomului sau a leucemiei. 
In majoritatea studiilor, cerealele intergrale s-au aratat capabila sa reduca riscul de cancer cu 30 pana la 70 de procente. 
Cum reduc cerealele integrale riscul de cancer? Pana acum au fost decsrise mai multe mecanisme potentiale. De exemplu, fibrele insolubile, care constituie mare parte din cerealele integrale, pot reduce riscul de cancer intestinal. In plus, aceste fibre insolubile fermenteaza si produc aciji grasi pe termen scurt. Un altfel de acid gras este butiratul care suprima formarea tumorilor.
Activitatea fizica
In prezent exista un numar mare de dovezi care vin sa indice faptul ca exercitiile fizice au impact asupra prevenirii si combaterii cancerului. De exemplu, un studiu a indicat ca un barbat sedentar are cu 56% mai muulte sanse de a dezvolta melanom, comparativ cu un individ care a realizat miscare 5-7 zile pe saptamana. In cazul femeii sedentare, riscul este de 72 de procente. 
Pana acum, sedentarismul a fost asociat cu un risc crescut de cancer de san, de colon, de prostata, de pancreas si cu melanom. 
Desigur, pe langa alimentatie, evitarea poluantilor, a fumatutului, a consumului excesiv de alcool etc, specialistii sugereaza ca si vitaminele ar putea avea efect benefic in acest caz. Mai excat, vitaminele C, E si D par sa fie chimiopreventive.
Asadar, adevarul despre cancer este ca si noi avem cu cuvant de spus in prevenirea sau tratarea lui. Insa, pentru a putea profita de acest lucru, va trebui sa invatam sa luam masuri de timpuriu si sa invatam sa investim in propria sanatate pe termen lung. 
Trebuie sa schimbam modul in care ne gandim la cancer si sa schimbam modul in care vorbim despre el. De prea mult timp vorbim de „lupta impotriva cancerului”, referindu-ne la vindecare. Este timpul sa invatam ca el poate fi prevenit si ca nu trebuie sa asteptam primele semne ale catarului pentru a lua masuri. Este necesar sa incepem sa vedem cancerul ca pe o problema ce poate fi evitata si acre poate fi combatuta din timp, din propria casa. Tot ce trebuie sa facem este sa alegem sanatatea. (sursa: descopera.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cancerul boala tutunul alcoolul dieta obezitatea agentii infectiosi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1880 (s) | 34 queries | Mysql time :0.046093 (s)