News Flash:

Ce puteti depista cu ajutorul ecografiei Doppler de carotide

14 Martie 2012
5557 Vizualizari | 1 Comentarii

Un examen complet de ecografie carotidiana cuprinde atat examinarea bidimensionala cat si examinarea Doppler pulsatil si color. La fel ca si la ecografia cardiaca, examinarea bidimensionala ofera date morfologice, permitand vizualizarea peretilor arterelor carotide si subclavii, prezenta, evaluarea dimensiunii si a aspectului placilor de aterom, evidentierea prezentei trombilor, a unui eventual fald de disectie etc.

Examinarea Doppler furnizeaza informatii legate de viteza de curgere a sangelui la nivelul vaselor si permite evaluarea severitatii leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoza realizat de placa de aterom, prezenta ocluziilor la nivelul arterelor carotide etc).

Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler de carotide nu implica niciun risc pentru pacient, este neinvaziva, poate fi repetata ori de cate ori este necesar, poate fi efectuata in orice moment al zilei si nu necesita o pregatire speciala.

Poate peciza riscul de accident vascular
Ecografia Doppler carotidiana permite vizualizarea arterelor carotide si subclavii, furnizand astfel un  diagnostic de acuratete al  stenozelor carotidiene, al accidentului vascular cerebral ischemic produs prin ocluzia arterelor carotide sau permite  urmarirea pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala carotidiana (trombendarerectomie carotidiana cu sau fara plastie de largire) sau o dilatare transluminala cu balon (angioplastie carotidiana) cu sau fara montare de stent.

De asemenea, ecografia Doppler de carotide este extrem de utila la pacientii cu risc cardiovascular crescut pentru screening in vederea depistarii eventualelor ingrosari ale intimei, calculul indicelui IMT (intima media thickness), evidentierea placilor de aterom si evaluarea riscului de accident vascular cerebral.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ecografie carotidiana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015340 (s)