News Flash:

Ce presupune examenul ginecologic

22 Februarie 2012
3048 Vizualizari | 0 Comentarii

Examenul ginecologic per­mite diagnosticarea maladi­ilor aparatului genital femi­nin, dar si alegerea unui mijloc contra­ceptiv.

Consultatia debuteaza printr-o anamneza care infor­meaza medicul despre motivul consultarii si ii furnizeaza elemente necesare unui diag­nostic. Medicul intreaba apoi pacienta despre regularitatea ciclului sau menstrual, despre utilizarea eventuala a unei metode contraceptive si luarea de medicamente in momentul examenului.

Examenul propriu-zis se efectueaza in patru timpi: palparea, examenul cu specul (un instrument care permite mentinerea vaginului deschis), tuseul vaginal si in final palparea sanilor. 

1. Palparea abdomenului
Volumul uterului poate fi apreciat prin palparea regiu­nii mediane joase a ab­domenului asociata tuseului vaginal. Medicul examineaza organele genitale externe, in cautarea unei ulceratii sau a unei umflaturi.

2. Examenul cu speculul
Medicul efectueaza apoi un examen intern. Insereaza in vaginul pacientei un instru­ment de metal sau de plastic, denumit specul. Acest aparat mentine peretii vaginului departati, astfel incat sa-i per­mita medicului sa vada vaginul si colul uterin. Apoi poate fi facut un frotiu cervico-vaginal. Acest examen consta din realizarea a trei prelevari de celule: una din fundul vaginului, iar celelalte doua de la suprafata si, respectiv, din canalul colului uterin.

Aceasta tehnica permite depistarea precoce a unui cancer vaginal sau al colului uterin, deceland o modifi­care a celulelor. Este important ca examenul sa nu fie precedat de o toaleta a vaginului. Frotiul este contraindicat in timpul menstruatiei, caci prezenta sangelui in prelevari ar falsifi­ca interpretarea rezultatelor.

3. Tuseul vaginal
Asociat palparii abdomenului, tuseul vaginal permite medicului sa repereze anomalii de pozitie sau de marime ale organelor genitale. Acest examen manual, efectuat sistematic la orice consultatie ginecologica, se practica cu doua degete, indexul si mediusul.

Se poate depista o anomalie de po­zitie sau o crestere a dimensi­unii uterului, prezenta unei tumori uterine, ovariene sau a trompelor (fibrom uterin, chist ovarian sau prezenta de puroi in trompe), o crestere de volum sau o anomalie de consistenta a colului uterin.

De asemenea, practicat in timpul sarcinii, tuseul vagi­nal ofera informatii despre starea colului, pozitia fatului si dezvoltarea sa si permite sa se depisteze o amenintare de avort.

4. Palparea sanilor
Palparea sanilor este efectu­ata in pozitie asezata, apoi culcata, de fiecare data cu bratele ridicate, apoi cu ele lasate in jos. Cu mana bine apasata, medicul examineaza intregul san, parte cu parte, fara a uita axilele, santul de sub san si mamelonul. Veri­fica apoi mobilitatea mame­lonului pe planul profund si cauta eventuala prezenta a unei scurgeri apasand cu doua degete mamelonul.

Examene recomandate
- la pubertate: examen clinic.
- dupa prescrierea pilulei: bilant sanguin de supraveghere.
- dupa primele raporturi sexu­ale: un frotiu vaginal in primele 6 luni; un al doilea frotiu la 6-12 luni, apoi, in absenta anomali­ilor, o data la 2 ani pana la sfarsitul vietii. Femeile care isi schimba des partenerii sexuali, sau al caror partener isi schimba el insusi frecvent partenera, tre­buie sa faca examene la intervaje mai mici.
- in timpul sarcinii: teste biolo­gice de sarcina, supraveghere clinica si biologica, ecografii.
- dupa menopauza: suprave­gherea sanilor, evaluarea riscu­lui de osteoporoza, urmarire re­gulata in caz de tratament hormonal de substitutie.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

examenul ginecologic palparea abdomenului tuseul vaginal
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1467 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018409 (s)