News Flash:

Ce nu stiati despre colicile sugarului

10 Noiembrie 2011
4574 Vizualizari | 0 Comentarii
dr Maricel Burlacu
• Criza tipica de colici apare la 20-30 de minute de la suptul la biberon sau la sân si se manifesta initial printr-o serie de grimase si contorsiuni ale corpului • Unele mamici, fara experienta, vazând suferinta copilului se alerteaza pana la panica, ceea ce amorseaza, se pare, eliberarea in organismul mamei a hormonilor de stres, cu generarea unei transpiratii cu un anumit miros (acelasi simtit de câinii care ataca un om caruia îi este frica), iar perceperea respectivului miros de catre sugar ii creeaza si acestuia, pe lânga criza de colici, o stare de frica inexplicabila, tradusa în tipete sfâsietoare, ragusite, respiratie perturbata, putand aparea o cianoza peri-orala sau chiar generalizata, care induce mamei o panica si mai mare

Primele trei luni de viata ale oricarui copil nou-nascut sunt marcate de existenta colicilor abdominale. Acestea sunt dureri acute cu caracter functional, ne-organic, aparute mai ales in partea a doua a zilei si prima parte a noptii. Criza tipica de colici apare la 20-30 minute de la suptul la biberon sau la sân si se manifesta initial printr-o serie de grimase si contorsiuni ale corpului. Urmeaza înrosirea fetei, burtica se întareste, mâinile sunt strânse pe lânga corp cu pumnii strânsi, membrele inferioare sunt flectate si îsi freaca unul de altul calcâiele. Respiratia este retinuta ca si cum ar face efortul adultului de a defeca. De regula, criza se si termina cu eliminarea unei mici cantitati de scaun emis cu zgomot. Accesul de colici dureaza de la câteva zeci de secunde la minute si chiar zeci de minute. 

Copilul 
este de neîmpacat, oricât încearca mama sa-l puna la sân, sa-l primeneasca cu scutece uscate, sa-l încalzeasca, sa-i vorbeasca. Unele mamici, fara experienta, vazând suferinta copilului, se alerteaza pana la panica, ceea ce amorseaza, se pare, eliberarea in organismul mamei a hormonilor de stres cu generarea unei transpiratii cu un anumit miros (acelasi simtit de câinii care ataca un om caruia îi este frica), iar perceperea acelui miros de catre sugar ii creeaza si acestuia pe lânga criza de colici o stare de frica inexplicabila, tradusa în tipete sfâsietoare, ragusite, respiratie perturbata, putand aparea o cianoza peri-orala sau chiar generalizata, care induce mamei o panica si mai mare.

Daca mama consuma lactate nu expune copilul la colici violente
Cauza colicilor abdominale nu este pe deplin elucidata, dar se pare ca proteina din laptele de vaca ajunsa în intestinul sugarului determina printr-un mecanism identic cu sensibilizarea alergica aceste colici. La copilul alimentat la sân, se pare ca trec în laptele de femeie particule nemodificate de proteina laptelui de vaca, daca mama este consumator de lapte iaurt sau brânzeturi de vaca. La copilul alimentat artificial (cu lapte „la cutie"), trebuie notat ca tot laptele praf este obtinut din lapte de vaca pulverizat in vid. El este anterior procesat industrial încât sa semene la compozitie cu laptele de femeie. Laptele cu specificatia HA zis si hipo-alergenic are modificata proteina laptelui de vaca facând-o mai putin reactiva, laptele de soia nu contine proteina incriminata. Se considera ca, daca mama consuma lapte, iaurt, brânzeturi de oaie, capra sau bivolita nu expune copilul la colici violente. 

Tratamentul colicilor abdominale
Preventia se face prin masuri dietetice care constau în evitarea de catre mama care alapteaza a surselor de proteina laptelui de vaca. Daca este alimentat artificial, este preferabil ca in primele trei luni de viata copilul sa primeasca un lapte cu specificatia HA. În caz de esec, se poate încerca un lapte de soia sau o formula mai avansata decât HA, asa-numitele formule extensiv hidrolizate, în care proteina laptelui de vaca este fragmentata în lanturi mai scurte de amino-acizi, mai putin reactive, dar scumpe. 

Tratamentul crizei
Tratamentul crizei se face în mod traditional prin aplicarea de buiote de apa calduta pe abdomenul copilului, prin luarea în brate si lipirea de corpul cald al adultului sau prin tinerea mâinii pe abdomenul copilului. Vocea mamei trebuie sa fie calma si sigura, plina de afectiune. Ceaiurile anti-colici de chimion, anason, samânta de marar cu 5% zahar pus la fiert sunt utile în majoritatea cazurilor. Substantele adsorbante de tip simeticona sau dimeticona sunt disponibile sub forma de prafuri sau picaturi. Ele reduc excesul de gaze intestinale, calmând supra-distensia peretelui intestinal si scad astfel durerile.

Substantele anti-spastice de tip trimebutina sau mebeverina sunt disponibile ca siropuri cu diferite nume comerciale si se considera a fi singura medicatie eficienta în colici, deoarece fac spasmele musculaturii lente intestinale sa cedeze.

În cazul in care s-a ajuns in faza de mama panicata si copil „vânat de plâns", cel mai bun remediu este înfasurarea micutului într-un pled si scoaterea lui la plimbare în aer liber, chiar daca este miezul noptii sau sunt minus 25 de grade frig. Ca prin vraja, copilul înceteaza sa mai plânga si adoarme. Odata reintrodus în locuinta, criza se poate repeta - probabil din cauza persistentei acelui miros „de stres". De aceea, e important sa fie aerisita camera, iar mama sa faca un dus.

Oricât de intensa ar fi criza de colici, trebuie retinut ca este provocata de un spasm indus al musculaturii intestinale si, chiar daca plânge foarte violent, copilul nu este în pericol vital. Daca, însa, apar varsaturi, situatia se schimba si copilul trebuie vazut de pediatru.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colicilor abdominale dureri acute copilul laptele praf pediatru
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1439 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015429 (s)