News Flash:

Ce nu stiai despre dieta fara gluten

12 Noiembrie 2018
214 Vizualizari | 0 Comentarii

Sunt la moda înca detoxul si dieta fara gluten, ambele pacaleli care au prins în mreje milioane de oameni. Revistele glossy abunda în materiale despre detoxifiere sau avantajele incredibile oferite de dieta fara gluten, cand în realitate prima n-are niciun fundament solid, iar a doua prezinta o indicatie limitata. Detoxifierea este facuta tot timpul în corp de catre rinichi, ficat, plamani, piele, organe ce scot toxinele (a se citi cu precadere produsi de metabolism) într-un mecanism controlat cu precizie. Nu exista suculete sau alimente pentru detox.

Dieta fara gluten (glutenul este un amestec de proteine din cereale) naste foarte multe probleme, din mai multe puncte de vedere. Exista într-adevar persoane care au intoleranta la gluten (boala celiaca), dar trendul s-a largit si multi oameni fara studii serioase au impus aceste preparate si celor fara aceasta intoleranta, promovand efecte pozitive care în realitate nu se obtin. Din contra, pot aparea tulburari serioase. Nu degeaba am adus în discutie toxinele, pentru ca trebuie sa amintim un studiu recent dezbatut de Medscape¹. S-au analizat nivelurile în sange ale metalelor grele precum cadmiu, plumb si mercur, iar cei cu dieta fara gluten au avut aceste niveluri mai mari decat cei care au consumat gluten. La fel, arseniul din urina a fost la un nivel superior. Explicatiile pentru aceste niveluri elevate nu sunt înca clare (probabil exces din alte categorii de alimente, cum ar fi fructele de mare), dar cert este ca medicii trebuie sa discute serios cu pacientii care, fara sa aiba intoleranta dovedita, aleg aceasta dieta.

Dieta fara gluten este recomandata pacientilor cu boala celiaca, dar respectand moderatia, cautand fibre din alte categorii de alimente, evitand produsele procesate intens. Atat. Manipularea facuta în ultimii ani poate avea efecte nefaste. tinand cont de faptul ca nu exista avantaje clare asupra sanatatii, de ce anume ar alege cineva fara boala celiaca o astfel de dieta? Pare ilogic. În realitate, alimentele fara gluten sunt mai procesate, contin mai mult zahar sau sodiu, îngrasa mai mult, costa mai mult, sunt mai putin nutritive. Plecand de la studiul Mayo Clinic sintetizat în Medscape, putem proiecta o acumulare a metalelor grele în timp, ducand la intoxicatii severe (plumbul spre exemplu da saturnism, cu anemie, iritabilitate, anorexie, dureri abdominale, dureri musculare). Arseniul este cunoscut pentru uzul sau pe vremuri ca otrava, iar nivelurile usor crescute duc la tendinte de omucidere sau de a face rau oricui. Mercurul poate avea efecte distrugatoare pe maduva osoasa. Cadmiul este foarte toxic si chiar a fost interzis în industria electronica.

Recomandam ca persoanele fara boala celiaca sa nu recurga la o dieta fara gluten. O alimentatie sanatoasa înseamna alimente diversificate, cat mai putin procesate, iar doza e regina. Cine crede ca are intoleranta la gluten, trebuie sa primeasca un diagnostic, facand teste de sange si biopsii speciale din mucoasa intestinala. De foarte multe ori, oamenii au sindrom de intestin iritabil si cred ca detin boala celiaca, dar nu se prezinta la medic si aleg singuri o astfel de dieta. Conduita este gresita.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

boala celiaca intoleranta falsa ineficienta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1777 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021730 (s)