News Flash:

Ce metode folosim ca sa nu uitam sa ne administram la timp medicamentele?

5 Decembrie 2011
1903 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristina Gafton

Raspunsurile probabil ca sunt diferite de la pacient la pacient: consultarea frecventa a ceasului, postit-uri, notite in locurile foarte vizibile in zona in care ne desfasuram activitatea, setarea de reminder-e, alarme (ceas, computer, diverse gadget-uri) sau alte dispozitive digitale din spatiul nostru de lucru, solicitarea ajutorului unui membru al familiei etc.

Dozatoarele de medicamente – inamicul uitarii!
De ceva timp  au fost inventate dozatoarele de medicamente (cunoscute ca medicine dispencers, cutii de medicamente – pill box – , organizator de pilule – pill organiser/planner – etc.)

Ce sunt acestea? Dozatoarele de medicamente sunt dispozitive special gandite astfel incat sa usureze administrarea medicamentelor de catre pacient in timp util. Pot fi colorate variat si concepute dupa diferite scheme de administrare (zilnice, saptamanale, lunare). Acestea utilizeaza ambalaje din plastomeri, cu compartimente, etichetate fiecare, cu timpul de administrare: dimineata, la pranz, seara ori cu zilele saptamanii sau zilele din luna, atunci cand este necesar a fi administrate.

De exemplu: cutia tip MEDISET/DOSETT – este impartita pe de o parte, in zilele saptamanii, pe de alta parte, pentru fiecare zi, in 4 lacase, corespunzatoare numarului de administrari. Avantajul dispozitivului este ca se poate organiza tratamentul medicamentos individual cu ajutorul farmacistului, pentru o saptamana sau mai mult, simplifica si usureaza  administrarea, incat toate medicamentele de utilizat sunt grupate pe zile, si la timpul potrivit.

Dar trebuie notate si cateva dezavantaje:

- este necesara reumplerea permanenta a cutiei;
- pentru bolnavii varstnici, poate constitui o dificultate a tratamentului, inaccesibilitatea la medicamente, daca cutiile sunt greu de deschis sau nu inteleg  recomandarile acestora;
- costul (necesita o investitie, variabila in functie de tipul ales).

Implicand tehnica moderna in administrarea medicamentelor, s-au creat sisteme care atentioneaza bolnavul prin alarma (luminoasa, sonora, vibratii) asupra necesitatii de a respecta timpul de administrare a medicamentelor, la orele fixate prealabil.

Exista si dispozitive de eliberare a medicamentelor pentru nevazatori in sistemul Braille.

Numeroase alte dispozitive sunt disponibile pentru a fi aplicate in comunitati, cu pacienti infirmi, persoane in varsta, unde li se prepara medicatia, ce include produse lichide, masurate in cupe speciale, de diferite capacitati, acoperite cu capac si colorate diferit.

Sistemul de ambalare al medicamentelor in doze unitare este un control asupra administrarii, dar in acelasi timp, poate imbunatati cooperarea pacientilor, de exemplu administrarea medicamentelor anticonceptionale la femei tinere, respectarea timpului de administrare si a duratei de tratament cu antibiotice etc.

Acolo unde este posibil, se apeleaza la membrii familiei, care prin sfaturile date, pot sa incurajeze, sa inteleaga pacientul si daca este necesar, sa supravegheze administrarea medicamentelor.

Pentru cei care doresc sa-i surprinda pe cei dragi intr-un mod placut, pot sa le ofere chiar o frumoasa bijuterie (pill box jewelry, pill box gift etc.), un dozator de medicamente cu un design atragator! Uitarea e deja…invinsa!

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1494 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016017 (s)